Jest i jesień… lubię ten zapach, te kolory, dynie, wrzosy i całe to jesiennie zamieszanie. Nie lubię natomiast tego, że w zasadzie od miesiąca chorujemy… we wszystkich możliwych konfiguracjach i na wszystkie możliwe jesienne chorobska… A więc przy życiu trzyma mnie zupa dyniowa i ciasta…
Składniki:
- 5 jaj
- 1 szklanka drobnego cukru
- 1 2/3 szklanki mąki pszennej
- 6 łyżek oleju ( ja miałam rzepakowy)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 laska wanilii lub 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
- ok 300-400 g owoców ( wymieszałam wiśnie i brzoskwinie, mogą być świeże , ale także te wyłowione z kompotu)
- cukier puder do posypania ciasta
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej do obtoczenia owoców
- margaryna oraz kasza manna lub bułka tarta do wysypania tortownicy
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej , a więc wyciągamy je wcześniej z lodówki.
- Jaja wbijamy do miski w całości i ubijamy na wysokich obrotach , powoli dodając miałki cukier. Ubijamy je tak długo aż masa stanie się puszysta.
- Do masy dodajemy stopniowo olej, a następnie wanilię lub cukier z wanilią.
- Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. I staramy się ją delikatnie wmieszać w masę za pomocą szpatułki.
- Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy margaryną i wysypujemy kaszą manną lub bułką tartą.
- Ciasto wlewamy do przygotowanej foremki, owoce obtoczone w mące układamy na cieście ( moje owoce i tak opadły).
- Ciasto pieczemy w temperaturze ok 170 stopni C przez około 50 -60 minut. Gdy ciasto wystygnie możemy je posypać cukrem pudrem.
Comments
Nawet jeśli owoce opadły, to ciasto wygląda przepysznie 🙂
Coś smacznego, na pewno zagości w moim domu 🙂