Pyszne ciasto z wiśniami i brzoskwiniami

Jest i jesień… lubię ten zapach, te kolory, dynie, wrzosy i całe to jesiennie zamieszanie. Nie lubię natomiast tego, że w zasadzie od miesiąca chorujemy… we wszystkich możliwych konfiguracjach i na wszystkie możliwe jesienne chorobska… A więc przy życiu trzyma mnie zupa dyniowa i ciasta…

Składniki:

  • 5 jaj
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 1 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 6 łyżek oleju ( ja miałam rzepakowy)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 laska wanilii lub 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
  • ok 300-400 g owoców ( wymieszałam wiśnie i brzoskwinie, mogą być świeże , ale także te wyłowione z kompotu)
  • cukier puder do posypania ciasta
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej do obtoczenia owoców
  • margaryna oraz kasza manna lub bułka tarta do wysypania tortownicy

 

Przygotowanie:

  1.  Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej , a więc wyciągamy je wcześniej z lodówki.
  2. Jaja wbijamy do miski w całości i ubijamy na wysokich obrotach , powoli dodając miałki cukier. Ubijamy je tak długo aż masa stanie się puszysta.
  3. Do masy dodajemy stopniowo olej, a następnie wanilię lub cukier z wanilią.
  4. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. I staramy się ją delikatnie wmieszać w masę za pomocą szpatułki.
  5. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy margaryną i wysypujemy kaszą manną lub bułką tartą.
  6. Ciasto wlewamy do przygotowanej foremki, owoce obtoczone w mące układamy na cieście ( moje owoce i tak opadły).
  7. Ciasto pieczemy w temperaturze ok 170 stopni C przez około 50 -60 minut. Gdy ciasto wystygnie możemy je posypać cukrem pudrem.


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.