Pyszny mazurek

U mnie jeszcze nie wszystko gotowe na jutrzejsze śniadanie, ale chyba zdążę. Mam nadzieję 🙂 Ale mazurek już jest i jest taaaaki pyszny, że chyba muszę schować go sama przed sobą by przetrwał do jutra! Przy mazurku życzę Wszystkim wszystkiego co najlepsze na stole i poza nim oczywiście 🙂

pyszny-mazurek-3

Składniki:

ciasto

  • 150 mąki typ 450
  • 150 g mąki krupczatki
  • 100 g cukru pudru
  • 200 g masła
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka wody

masa

  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki fruktozy
  • 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 130 g masła
  • 1 łyżka kakao
  • 1 szklanka mleka w proszku ( ja użyłam odtłuszczonego)

pyszny-mazurek-1pyszny-mazurek-5Przygotowanie:

  1.  Mąkę pszenną typ 450 mieszamy z mąką krupczatką i cukrem pudrem, dodajemy pokrojone masło i zacieramy. Gdy mąki, cukier i masło połączą się dodajemy 2 żółtka, oraz łyżkę zimnej wody. Ciasto zagniatamy i odkładamy do lodówki na minimum 30 minut.
  2. Po upływie 30 minut, ciasto cienko rozwałkowujemy, układamy na blasze, brzegi formujemy z wałeczków, ciasto nakłuwamy. Pieczmy je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni prze około 20 minut.
  3. W tym czasie przygotowujemy masę. Mleko, masło, fruktozę, kakao, i czekoladę wrzucamy do garnuszka i podgrzewamy tak długo aż fruktoza się rozpuści a wszystkie składniki połączą. Masę ściągamy z gazu i dodajemy przesiane przez sitko mleko w proszku, masę bardzo dokładnie mieszamy, jeszcze ciepłą wylewamy na kruchy spód. Mazurka dekorujemy według uznania: czekoladą, orzechami, kokosem.

pyszny-mazurek-4

Comments

  1. Mr. & Mrs. Sandman

    Apolonio, zaiste pięknie się prezentuje 🙂 W życiu nie jedliśmy i nie piekliśmy mazurków, to chyba jakaś podlaska przypadłość. Na jakich rozmiarów blachę to proporcje? Jak myślisz, ile cukru godnie zastąpi fruktozę?

    Pozdrawiamy wielkanocnie,
    Mr. & Mrs. Sandman

    1. Post
      Author
      Pola

      Moja blacha ma około 25/30 cm, została mi jednak niewielka ilość ciasta z którego zrobiłam kilka ciasteczek (dosłownie kilka):) Proponuję mniej więcej 2/3 szklanki cukru. Pozdrawiam Serdecznie moje ulubione blogowe małżeństwo! Wesołych Świąt i miłego pieczenia:)

  2. Adrian Bysiak

    Jak zwykle wygląda przepysznie. Moja siostra też zaserwowała mi mazurka na święta, jednak nie zrobiłem zdjęć, po prostu zbyt szybko go zjadłem 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.