Quesadilla z pieczarkami i serem mozzarella

Bardzo  lubię tą prostą przystawkę. Przyznam się szczerze ze zdarza mi się ją jeść na śniadanie , kolację a nawet obiad, mimo że w oryginale powinna przyjąć funkcję przestawki może być lekkim posiłkiem głównym. Wszystko zależy co i w jakim zestawieniu umieścimy pomiędzy dwoma plackami tortilli. Ja preferuję w tym przypadku minimalizm w dodatkach, jeśli jednak ktoś a ochotę można zaszaleć:)

quesadillas-z-pieczarkami-i-mozzarella-1

Składniki:

  • 4 placki tortilli
  • 2 kulki sera mozzarella
  • ok 300 g pieczarek
  • świeże oregano lub/i bazylia
  • sól, pieprz, oliwa z oliwek

quesadillas-z-pieczarkami-i-mozzarella-4

 

Przygotowanie:

  1. Pieczarki dokładnie myjemy, kroimy w plastry i dusimy na oliwie. Doprawiamy je do smaku solą i pieprzem.
  2. Rozgrzewamy na patelni oliwę układamy na niej 1 placek tortilli, na nim połowę pieczarek, oraz 1 kulkę mozzarelli, doprawiamy świeżym oregano i przykrywamy drugim plackiem tortilli.
  3. Gdy tortilla przyrumieni się z jednej strony, obracamy ją na drugą i także przyrumieniamy.
  4. Podajemy udekorowane świeżymi ziołami.


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.