quesadillas z caprese z dodatkiem szpinaku i awokado

Quesadillas to meksykańska przystawka  z zapieczonych lub zgrillowanych placków tortilli z nadzieniem. To nie tylko świetna przystawka, równie dobrze może funkcjonować jako szybki obiad, i lekka kolacja. Poznałam ją całkiem niedawno no i podoba mi się bardzo. Nadaje się na każdą okazję, spektrum wariacji na temat farszu jest ogromna, więc poszalejcie po swojemu. Ja przedstawiam dzisiaj na prawdę szybką i lekką wersję quesadillas. Można jednak dodać do niej kurczaka, krewetek i stanie się pożywnym obiadem.

quesadillas-z-caprese-z-dodatkiem-szpinaku-i-awokado-3

Składniki:

  • 2 tortille
  • 1 kulka mozzarelli
  • 1 średni pomidor
  • garść bazylii
  • 2-3 garście szpinaku baby
  • 1/2 awokado
  • 2 łyżki sera cheddar
  • przyprawa-pikantna mieszanka papryk
  • sól, oliwa

awokado-1quesadillas-z-caprese-z-dodatkiem-szpinaku-i-awokado-1

Przygotowanie:

  1. Pomidory, mozzarellę i bazylię kroimy drobno, solimy. Ser cheddar ścieramy na tarce.
  2. Na patelni  z kilkoma kroplami oliwy kładziemy 1 tortille, posypujemy ją cheddarem, następnie szpinakiem, a na szpinaku układamy  wcześniej pokrojoną caprese. Quesadillas przykrywamy drugą tortillą. Smażymy na patelni z dwóch stron do zarumienienia i stopnienia się sera.
  3. Podajemy pokrojone w trójkąty z awokado i posypujemy mieszanką przypraw z pikantnych papryk i bazylią.

quesadillas-z-caprese-z-dodatkiem-szpinaku-i-awokado-10

quesadillas-z-caprese-z-dodatkiem-szpinaku-i-awokado-6

Comments

  1. Bobi

    Sprobowalam i jest naprawde pyszne. Polecam!
    Zapraszam tez na mojego bloga: przygodazesmakiem.blogspot.com 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.