Quesadillas to meksykańska przystawka z zapieczonych lub zgrillowanych placków tortilli z nadzieniem. To nie tylko świetna przystawka, równie dobrze może funkcjonować jako szybki obiad, i lekka kolacja. Poznałam ją całkiem niedawno no i podoba mi się bardzo. Nadaje się na każdą okazję, spektrum wariacji na temat farszu jest ogromna, więc poszalejcie po swojemu. Ja przedstawiam dzisiaj na prawdę szybką i lekką wersję quesadillas. Można jednak dodać do niej kurczaka, krewetek i stanie się pożywnym obiadem.
Składniki:
- 2 tortille
- 1 kulka mozzarelli
- 1 średni pomidor
- garść bazylii
- 2-3 garście szpinaku baby
- 1/2 awokado
- 2 łyżki sera cheddar
- przyprawa-pikantna mieszanka papryk
- sól, oliwa
Przygotowanie:
- Pomidory, mozzarellę i bazylię kroimy drobno, solimy. Ser cheddar ścieramy na tarce.
- Na patelni z kilkoma kroplami oliwy kładziemy 1 tortille, posypujemy ją cheddarem, następnie szpinakiem, a na szpinaku układamy wcześniej pokrojoną caprese. Quesadillas przykrywamy drugą tortillą. Smażymy na patelni z dwóch stron do zarumienienia i stopnienia się sera.
- Podajemy pokrojone w trójkąty z awokado i posypujemy mieszanką przypraw z pikantnych papryk i bazylią.
Comments
wygląda pysznie 🙂
Twoja wersja bardzo mi dopowiada, bardzo ciekawe dodatki!
Sprobowalam i jest naprawde pyszne. Polecam!
Zapraszam tez na mojego bloga: przygodazesmakiem.blogspot.com 🙂