Quiche z pieczarkami mozzarellą i serem brie

Tę tartę dodałam do repertuaru moich ulubionych, sprawdzcie sami, jak smaczne połączenie tworzą te bardzo proste składniki 🙂 Smakowała także mojemu M, który do tart podchodzi dość obojętnie. Polecam:)

quiche-z-pieczarkami,-mozzarella-i-serem-brie-8

 

Składniki:

ciasto:

  • 350 g mąki
  • 175 g masła
  • 3 łyżki śmietany 12 %
  • 2-3 łyżki zimnej wody
  • 2 łyżki suszonej bazylii, sól

nadzienie:

  • 500 g pieczarek
  • 1 kulka sera mozzarella
  • 100 g sera brie
  • 250 ml śmietany 12%
  • 100 ml mleka
  • 2 jajka
  • 1 łyżka masła
  • świeża bazylia, sól

quiche-z-pieczarkami,-mozzarella-i-serem-brie7quiche-z-pieczarkami,-mozzarella-i-serem-brie-6

Przygotowanie:

  1. Przygotowanie quiche należy zacząć od wyrobienia ciasta. Do miski wsypujemy mąkę, solimy ją, do niej dodajemy pokrojone  masło z lodówki. Zacieramy masło z mąką, dodajemy śmietanę i wodę i szybko zagniatamy ciasto. Wstawiamy je na minimum 3o minut do lodówki. Po tym czasie, należy je rozwałkować i umieścić w formie do tarty, ciasto nakłuć. Ciasto podpiekamy w piekarniku, nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut.
  2. W tym czasie przygotowujemy farsz. Pieczarki kroimy w plastry, i dusimy na oliwie, pod koniec duszenia dodajemy łyżkę masła i sól. Śmietanę łączymy z mlekiem i jajkami, masę solimy.
  3. Podpieczone ciasto wypełniamy pieczarkami, na których układamy pokrojony w plastry ser brie i mozzarellę. Całość zalewamy masą śmietanowo-jajeczną.
  4. Quiche ponownie zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez mniej wiecej 25-30 minut.

quiche-z-pieczarkami,-mozzarella-i-serem-brie-5

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.