Quiche ze szpinakiem i gorgonzolą

I znowu mój ulubiony szpinak i ser:) Rozpusta!!!Quiche jadłam po raz pierwszy u cioci we Francji kilka lat temu, ciocia robi je z cukinią, pamiętam jak podbiło moje serce.

Składniki:

ciasto

  • 250 g mąki
  • 140 g masła
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki startego żółtego  sera
  • 3 łyżki wody
  • sól

farsz

  • 6 dużych garści młodego szpinaku
  • 2 jajka
  • 300 ml śmietany 30% ( ja wymieszałam 18% z 30 %)
  • 100 g sera gorgonzola
  • 2 ząbki czosnku
  • sól

Przygotowanie:

Ciasto: Mąkę zagniatamy palcami z zimnym masłem, następnie dodajemy 2 żółtka i 3 łyżki wody i starty ser. Ciasto szybko zagniatamy i wkładamy na co najmniej pół godziny do lodówki. Po wyciągnięciu rozwałkowujemy i umieszczamy w formie o średnicy 24 cm. Na cieście umieszczamy papier do pieczenia, i obciążamy go np. sztućcami, lub fasolą. Tak pieczemy około 15 minut. Po tym czasie ściągamy obciążniki i papier do pieczenia i podpiekamy od 10 do 15 minut.

Farsz: Do miski wlewamy śmietanę, wbijamy jajka, dodajemy gorgonzolę, solimy i blendujemy na gładką masę.

Na podpieczonym spodzie układamy szpinak i zalewamy go farszem. Pieczemy kolejnych 20, 25 minut w temperaturze około 190 stopni.


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.