I znowu mój ulubiony szpinak i ser:) Rozpusta!!!Quiche jadłam po raz pierwszy u cioci we Francji kilka lat temu, ciocia robi je z cukinią, pamiętam jak podbiło moje serce.
Składniki:
ciasto
- 250 g mąki
- 140 g masła
- 2 żółtka
- 4 łyżki startego żółtego sera
- 3 łyżki wody
- sól
farsz
- 6 dużych garści młodego szpinaku
- 2 jajka
- 300 ml śmietany 30% ( ja wymieszałam 18% z 30 %)
- 100 g sera gorgonzola
- 2 ząbki czosnku
- sól
Przygotowanie:
Ciasto: Mąkę zagniatamy palcami z zimnym masłem, następnie dodajemy 2 żółtka i 3 łyżki wody i starty ser. Ciasto szybko zagniatamy i wkładamy na co najmniej pół godziny do lodówki. Po wyciągnięciu rozwałkowujemy i umieszczamy w formie o średnicy 24 cm. Na cieście umieszczamy papier do pieczenia, i obciążamy go np. sztućcami, lub fasolą. Tak pieczemy około 15 minut. Po tym czasie ściągamy obciążniki i papier do pieczenia i podpiekamy od 10 do 15 minut.
Farsz: Do miski wlewamy śmietanę, wbijamy jajka, dodajemy gorgonzolę, solimy i blendujemy na gładką masę.
Na podpieczonym spodzie układamy szpinak i zalewamy go farszem. Pieczemy kolejnych 20, 25 minut w temperaturze około 190 stopni.
Comments
Wygląda pysznie a smakuje na pewno jeszcze lepiej!
Podzielam milosc do szpinaku i gorgonzoli (zreszta inne plesniowe smierdziuchy tez lubie). Tarta wyglada oblednie!
moja ulubiona gra smaków !
Rewelacyjny pomysł na kolację ze szpinakiem i białym winem:)