Riosotto z mięsem mielonym i ostrą papryczką peperoni

Nie wiem jak wyglądałoby moje życie, gdybym nie miała dla kogo gotować, całe szczęście mój M to prawdziwy smakosz. Na dodatek popiera moje kulinarne eksperymenty i poszukiwania, to wielki skarb każdego pasjonata, mieć wiernego fana:) Dziękuję Ci:) Dziś risotto z dedykacją dla Ciebie:*

risotto-z-miesem-mielonym-i-ostra-papryczka-peperoni-1

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu basmati
  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 1 duża pikantna papryczka peperoni
  • 2 puszki pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • oregano
  • sól, pieprz, oliwa z oliwek

risotto-z-miesem-mielonym-i-ostra-papryczka-peperoni-5

Składniki:

  1. Cebulę kroimy w kostkę , 1/2 papryczki kroimy w cienkie plasterki. W garnku rozgrzewamy 3 łyżki oliwy, dodajemy pokrojone cebulę i papryczki, podsmażamy je 3 minutki, następnie dodajemy ryż, który prażymy z warzywami na oliwie przez kilka minut.
  2. Ryż zalewamy 1 1/2 szklanki wody, przykrywamy i gotujemy ok 15 minut, po tym czasie sprawdzamy czy ryż się ugotował. Garnek zakrywamy przykrywamy ręcznikiem i pozostawiamy na kilka minut.
  3. W międzyczasie przyprawiamy mięso czosnkiem, solą, pieprzem i oregano, podsmażamy je na patelni. Gdy mięso się zetnie dodajemy pomidory z puszki i resztę pokrojonej papryczki. Mięso dusimy w sosie pomidorowym 10-15 minut. Pod koniec duszenia sprawdzamy czy jest dobrze przyprawione, jeśli potrzeba dosalamy lub/i dodajemy pieprzu.
  4. Łączymy ryż i mięso, bardzo dokładnie mieszamy.

risotto-z-miesem-mielonym-i-ostra-papryczka-peperoni-8risotto-z-miesem-mielonym-i-ostra-papryczka-peperoni-3

Comments

  1. Ratunkuobiad

    Mmm 🙂 Kocham risotto, ale chociaż robiłam już przeróżne, to takiego jeszcze nie. Chyba pora spróbować. Tylko raczej w łagodnej wersji. Pozdrawiam i życzę kolejnych udanych eksperymentów! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.