Nie wiem jak wyglądałoby moje życie, gdybym nie miała dla kogo gotować, całe szczęście mój M to prawdziwy smakosz. Na dodatek popiera moje kulinarne eksperymenty i poszukiwania, to wielki skarb każdego pasjonata, mieć wiernego fana:) Dziękuję Ci:) Dziś risotto z dedykacją dla Ciebie:*
Składniki:
- 1 szklanka ryżu basmati
- 500 g mięsa mielonego
- 1 cebula
- 1 duża pikantna papryczka peperoni
- 2 puszki pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- oregano
- sól, pieprz, oliwa z oliwek
Składniki:
- Cebulę kroimy w kostkę , 1/2 papryczki kroimy w cienkie plasterki. W garnku rozgrzewamy 3 łyżki oliwy, dodajemy pokrojone cebulę i papryczki, podsmażamy je 3 minutki, następnie dodajemy ryż, który prażymy z warzywami na oliwie przez kilka minut.
- Ryż zalewamy 1 1/2 szklanki wody, przykrywamy i gotujemy ok 15 minut, po tym czasie sprawdzamy czy ryż się ugotował. Garnek zakrywamy przykrywamy ręcznikiem i pozostawiamy na kilka minut.
- W międzyczasie przyprawiamy mięso czosnkiem, solą, pieprzem i oregano, podsmażamy je na patelni. Gdy mięso się zetnie dodajemy pomidory z puszki i resztę pokrojonej papryczki. Mięso dusimy w sosie pomidorowym 10-15 minut. Pod koniec duszenia sprawdzamy czy jest dobrze przyprawione, jeśli potrzeba dosalamy lub/i dodajemy pieprzu.
- Łączymy ryż i mięso, bardzo dokładnie mieszamy.
Comments
Mmm 🙂 Kocham risotto, ale chociaż robiłam już przeróżne, to takiego jeszcze nie. Chyba pora spróbować. Tylko raczej w łagodnej wersji. Pozdrawiam i życzę kolejnych udanych eksperymentów! 🙂
Dziekuje Polciu :* było pyszne 🙂