Dobrze ugotowane risotto jest kremowe, ziarna ryżu nie są jednak rozgotowane lecz jędrne. W trakcie gotowania trzeba być skupionym , ryż mieszać i co jakiś czas sprawdzać czy jest już gotowy. Musze się przyznać , że przy tym risotto nie użyłam ryżu arborio, a ryż do sushi i spisał się całkiem nieźle 🙂
- 300 g ryżu arborio
- 500 g pieczarek
- 150 g szpinaku baby
- 1 cukinia
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- ok 60 ml oliwy z oliwek
- 4 łyżki masła
- garść suszonych grzybów leśnych
- ok 1 litra wywaru warzywnego ( z marchewki, pietruszki, selera i cebuli- warto ugotować go więcej i zamrozić)
- sól
Przygotowanie:
- Suszone grzyby zalewamy szklanką wrzątku i odstawiamy na 20 minut.
- Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki, dusimy na oliwie z dodatkiem soli przez około 10 minut, na 3 minuty przed końcem dodajemy pokrojona w kostkę cukinię.
- Szpinak baby płuczemy, garść odkładamy do ozdoby. Na patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła, na masło wrzucamy 2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki a po minutce szpinak. Dusimy 3 minutki, ściągamy patelnię z kuchenki.
- Do garnka w którym będziemy gotować ryż wlewamy oliwę z oliwek ( ok 60 ml), dorzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojone w plasterki 2 ząbki czosnku, smażymy 2 minutki. Po tym czasie dodajemy 300 g ryżu, mieszamy go z cebulą, czosnkiem i oliwą i podsmażamy ok 2-3 minuty. Następnie wlewamy pierwszą szklankę wywaru warzywnego. Ryż mieszamy co jakiś czas by nie przywierał do dna, co jakiś czas dodajemy tez wywar warzywny, uzupełniając ten który wyparował. Pod koniec gotowania gdy wywar warzywny się skończy dodajemy do ryżu namoczone grzyby leśne razem z wodą z moczenia. Ryż gotuje się około 25 minut ( czasem krócej czasem dłużej – dlatego warto go próbować).
- Gdy ryż będzie już ugotowany dodajemy do niego 2 łyżki masła , uduszone pieczarki z cukinią i szpinak, mieszamy. Risotto podajemy ozdobione liśćmi szpinaku.
Comments
wygląda smakowicie 🙂
Zdecydowanie moje smaki ! Musze konieczne zrobić 🙂