Roladki wieprzowe z szynką Serrano i szpinakiem

Mięso w formie roladek jest bardzo wdzięczne, pełne przygód dla konsumującego, dlatego bardzo je lubię. Poniższy przepis polecam wszystkim którzy nie maja czasu na długie przesiadywanie w kuchni , mimo to lubią smacznie zjeść. Roladki są pyszne także na zimno:)

roladki-wieprzowe-z-szynka-serrano-i-szpinakiem-7

Składniki:

  • ok. 600 g schabu bez kości ( 5 kotletów)
  • 5 plastrów szynki Serrano
  • 500 g szpinaku baby
  • ok 10 ząbków czosnku
  • sól, pieprz kolorowy
  • rozmaryn
  • oliwa z oliwek

roladki-wieprzowe-z-szynka-serrano-i-szpinakiem-5

Przygotowanie:

  1. Schab kroimy na około 1 cm plastry i rozbijamy. Mięso solimy i pieprzymy kolorowym pieprzem  oraz wszystkie kawałki smarujemy przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  2. Szynkę Serrano rozkładamy na desce, na każdym plasterku szynki układamy przyprawione plasterki schabu, a na nim po kilka listków młodego szpinaku.
  3. Roladki ciasno zawijamy tak by szynka Serrano została na wierzchu.
  4. Roladki układamy w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy oliwą z oliwek, przyprawiamy rozmarynem, oraz układamy na nich kilka ząbków czosnku w całości, ewentualnie rozbitych dłonią. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na 30 minut. Co jakiś czas sprawdzamy czy roladki nie wyschły na wierzchu, jeśli trzeba ponownie skrapiamy oliwą.
  5. 2 ząbki czosnku przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy oliwę wrzucamy na nią młody szpinak, solimy i dusimy, możemy dodać 1 łyżkę masła, po kilku minutach duszenia dodajemy czosnek, następnie po minucie ściągamy patelnię z kuchenki.
  6. Roladki podajemy ze szpinakiem.

roladki-wieprzowe-z-szynka-serrano-i-szpinakiem-3

Comments

  1. Aneta

    to musi być przepyszna a dodatek szpinaku, który uwielbiam zachęcił mnie do wypróbowania tych roladek w weekend 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.