Mięso w formie roladek jest bardzo wdzięczne, pełne przygód dla konsumującego, dlatego bardzo je lubię. Poniższy przepis polecam wszystkim którzy nie maja czasu na długie przesiadywanie w kuchni , mimo to lubią smacznie zjeść. Roladki są pyszne także na zimno:)
Składniki:
- ok. 600 g schabu bez kości ( 5 kotletów)
- 5 plastrów szynki Serrano
- 500 g szpinaku baby
- ok 10 ząbków czosnku
- sól, pieprz kolorowy
- rozmaryn
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
- Schab kroimy na około 1 cm plastry i rozbijamy. Mięso solimy i pieprzymy kolorowym pieprzem oraz wszystkie kawałki smarujemy przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
- Szynkę Serrano rozkładamy na desce, na każdym plasterku szynki układamy przyprawione plasterki schabu, a na nim po kilka listków młodego szpinaku.
- Roladki ciasno zawijamy tak by szynka Serrano została na wierzchu.
- Roladki układamy w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy oliwą z oliwek, przyprawiamy rozmarynem, oraz układamy na nich kilka ząbków czosnku w całości, ewentualnie rozbitych dłonią. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na 30 minut. Co jakiś czas sprawdzamy czy roladki nie wyschły na wierzchu, jeśli trzeba ponownie skrapiamy oliwą.
- 2 ząbki czosnku przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy oliwę wrzucamy na nią młody szpinak, solimy i dusimy, możemy dodać 1 łyżkę masła, po kilku minutach duszenia dodajemy czosnek, następnie po minucie ściągamy patelnię z kuchenki.
- Roladki podajemy ze szpinakiem.
Comments
pyszne 🙂
to musi być przepyszna a dodatek szpinaku, który uwielbiam zachęcił mnie do wypróbowania tych roladek w weekend 🙂