Rustykalne tartaletki z jabłkiem

Lubię piec te bardzo proste i efektowne ciastka. Możemy je piec w formie jednego większego ciasta, lub kilku mniejszych jak poniżej. Do każdego możemy wrzucić inny zestaw owoców, zaspokajając potrzeby całej rodziny. Jabłka to jednak wybór uniwersalny:)

Składniki:

ciasto

  • 150 g mąki krupczatki
  • 150 g mąki pszennej
  • 150 g zimnego masła
  • 2 żółtka
  • 4 kopiaste łyżki cukru pudru
  • ok 2 łyżki zimnej wody
  • sól

dodatki

  • ok 4 jabłka
  • 1 jajko
  • ok 6 łyżek cukru lub ksylitolu

Przygotowanie:

  1. Łączymy obie mąki i sól, dodajemy do nich pokrojone, zimne masło. Łączymy palcami z mąką.
  2. Następnie dodajemy do ciasta żółtka, zagniatamy. Jeśli ciasto nie będzie chciało się połączyć, będzie pozostawać sypkie dodajemy do niego zimną wodę. Ilość zimnej wody zależy od wielu czynników, m innymi od wilgotności mąki. U mnie do ciasta weszły 2 łyżki.
  3. Zagniecione ciasto formujemy w kulę, pakujemy w papier i odstawiamy do lodówki na 1 godzinę.
  4. Gdy ciasto się schłodzi, dzielimy je na 5 części, każdą część rozwałkowujemy na mniej więcej 5-6 mm grubości koła. Na środku układamy pokrojone w cienkie plasterki jabłka, zostawiając wokół nich 2 cm margines do zawinięcia.
  5. Tartaletki zawijamy, smarujemy roztrzepanym jajkiem, i posypujemy solidną dawką cukru lub ksylitolu. Posypujemy zarówno jabłka jak i ciasto.
  6. Pieczemy je około 25-30 minut w temperaturze 200 stopni C.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.