Lubię piec te bardzo proste i efektowne ciastka. Możemy je piec w formie jednego większego ciasta, lub kilku mniejszych jak poniżej. Do każdego możemy wrzucić inny zestaw owoców, zaspokajając potrzeby całej rodziny. Jabłka to jednak wybór uniwersalny:)
Składniki:
ciasto
- 150 g mąki krupczatki
- 150 g mąki pszennej
- 150 g zimnego masła
- 2 żółtka
- 4 kopiaste łyżki cukru pudru
- ok 2 łyżki zimnej wody
- sól
dodatki
- ok 4 jabłka
- 1 jajko
- ok 6 łyżek cukru lub ksylitolu

Przygotowanie:
- Łączymy obie mąki i sól, dodajemy do nich pokrojone, zimne masło. Łączymy palcami z mąką.
- Następnie dodajemy do ciasta żółtka, zagniatamy. Jeśli ciasto nie będzie chciało się połączyć, będzie pozostawać sypkie dodajemy do niego zimną wodę. Ilość zimnej wody zależy od wielu czynników, m innymi od wilgotności mąki. U mnie do ciasta weszły 2 łyżki.
- Zagniecione ciasto formujemy w kulę, pakujemy w papier i odstawiamy do lodówki na 1 godzinę.
- Gdy ciasto się schłodzi, dzielimy je na 5 części, każdą część rozwałkowujemy na mniej więcej 5-6 mm grubości koła. Na środku układamy pokrojone w cienkie plasterki jabłka, zostawiając wokół nich 2 cm margines do zawinięcia.
- Tartaletki zawijamy, smarujemy roztrzepanym jajkiem, i posypujemy solidną dawką cukru lub ksylitolu. Posypujemy zarówno jabłka jak i ciasto.
- Pieczemy je około 25-30 minut w temperaturze 200 stopni C.

