Mniej znaczy więcej, tak także w kuchni warto o tym pamiętać. Kilku składnikowe zestawienia są często tymi najciekawszymi wręcz zaskakującymi. Ryż na mleczku kokosowym z trawą cytrynową i pastą curry to na pewno moje top 10 prostych szybki dań. Polecam szczególnie , że sezon na dynię w pełni:)
Składniki:
- 1 szklanka ryżu
- 250 ml mleczka kokosowego
- 2 szklanki obranej i pokrojonej w kostkę dyni
- 2 łyżeczki pasty z trawy cytrynowej
- 1 lub 1 1/2 łyżki czerwonej pasty curry
- sól
- oliwa z oliwek
- bazylia świeża
Przygotowanie:
- Ryż wsypujemy do garnka, wlewamy mleczko kokosowe i dodajemy wodę, tak by przykrywała ryż na ok 2 cm. Gotujemy ryż na mleczku kokosowym wodzie podobnie jak gotuje się ryż na risotto, co jakiś czas mieszając i dolewając wody jeśli tego potrzeba. W trakcie gotowania ryż solimy.
- Gdy ryż będzie już miękki dodajemy do niego trawę cytrynową.
- Pokrojoną w kostkę dynię podsmażamy na oliwie z oliwek, następnie dodajemy 1/2 szklanki wody i dusimy na patelni do miękkości, dodajemy pastę curry.
- Dynię przekładamy do ryżu. Danie podajemy ze świeżą bazylią lub kolendrą.
Comments
Muszę przyznać, że wygląda to nad wyraz smakowicie. Koniecznie wypróbuję! 🙂
Super przepis, wszędzie teraz pełno dyn widać, więc warto z nimi coś sensownego zrobić, a nie tylko wydrążyć i udawać, że się jest w Ameryce 😉 Połączenie mleka kokosowego, dyni i trawy cytrynowej musi być super, aż chyba spróbuję samemu to wykonać 🙂
Potrawa dla mnie, uwielbiam curry i ostatnio odkryłem, że dynia tez może być smaczna. Po za tym wydaje się proste do zrobienia i nawet ja powinienem sobie poradzić 🙂