sałatka z białą fasolą

To kolejna bardzo szybka sałatka. Już trochę bardziej jesienna dzięki fasoli. Fasolę można ugotować samemu, lub użyć fasoli z puszki.

Składniki:

  • główka sałaty lodowej
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 1 mały ogórek
  • 1 puszka białej fasolki
  • 5 łyżek oliwy
  • 3 łyżki drobno pokrojonego szczypiorku
  • 5 łyżek drobno pokrojonej pietruszki
  • sól, pieprz kolorowy

Przygotowanie:

Sałatę myjemy i kroimy i wrzucamy do miski. Pomidorki koktajlowe i ogórki także myjemy. Pomidorki przekrajamy na pół, a ogórki kroimy w plastry, ogórków nie obieramy.

Fasolę z puszki dokładnie płuczemy i przekładamy do osobnej miseczki. Dolewamy do niej oliwę około 5 łyżek , może być nieco więcej, solimy i pieprzymy. Do fasolki z oliwą dodajemy także drobno pokrojony szczypiorek i pietruszkę . Fasolkę z oliwą i przyprawami przekładamy do reszty warzyw i mieszamy. Można dodać do niej także startą marchew.

To bardzo fajna sałatka dla wszystkich fanów fasoli oraz wegetarian.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.