To kolejna bardzo szybka sałatka. Już trochę bardziej jesienna dzięki fasoli. Fasolę można ugotować samemu, lub użyć fasoli z puszki.
Składniki:
- główka sałaty lodowej
- 250 g pomidorków koktajlowych
- 1 mały ogórek
- 1 puszka białej fasolki
- 5 łyżek oliwy
- 3 łyżki drobno pokrojonego szczypiorku
- 5 łyżek drobno pokrojonej pietruszki
- sól, pieprz kolorowy
Przygotowanie:
Sałatę myjemy i kroimy i wrzucamy do miski. Pomidorki koktajlowe i ogórki także myjemy. Pomidorki przekrajamy na pół, a ogórki kroimy w plastry, ogórków nie obieramy.
Fasolę z puszki dokładnie płuczemy i przekładamy do osobnej miseczki. Dolewamy do niej oliwę około 5 łyżek , może być nieco więcej, solimy i pieprzymy. Do fasolki z oliwą dodajemy także drobno pokrojony szczypiorek i pietruszkę . Fasolkę z oliwą i przyprawami przekładamy do reszty warzyw i mieszamy. Można dodać do niej także startą marchew.
To bardzo fajna sałatka dla wszystkich fanów fasoli oraz wegetarian.