Uwielbiam jeść na świeżym powietrzu, gdy byłyśmy małe z siostrą i bardzo się spieszyłyśmy do koleżanek na placu zabaw, mama pozwalała nam jeść bułkę na podwórku. Zwykłą, suchą bułkę, którą jadłyśmy według nienaruszalnego rytuału: najpierw wyjadając środek, później skórkę. Smak tej bułki był absolutnie wyjątkowy, podobne jak pikników , które także pozwala nam organizować mama, za ciężko zarobione pieniądze, ze zbierania plastikowych butelek. Uwielbiam wracać do tych wspomnień, wracają do mnie naprawdę często, chyba staję się sentymentalna 🙂
Składniki:
- 1 podwójna pierś kurczaka
- 2 awokado
- 3 łodygi selera naciowego
- 10 pomidorków koktajlowych
- pietruszka
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- kilka listków szałwi
- sól, pieprz, pikantna papryka w proszku
- bardzo drobno pokrojona malutka pikantna papryczka
Przygotowanie:
- Piersi kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i przprawiamy. Do przyprawienia kurczaka używamy: soli, pieprzu, czosnku pokrojonego w plasterki, pikantnej papryki w proszku. Tak przygotowane piersi zostawiamyna około 1 godzinę w lodówce.
- Piersi grillujemy z listkami szałwi.
- Awokado obieramy, kroimy, skrapiamy cytryną i układamy w misce na sałatkę. Dodajemy pokrojony seler naciowy, pomidorki koktajlowe, oraz grillowanego kurczaka.
- Sałatkę skrapiamy cytryną, solimy i dodajemy bardzo drobno pokrojoną pikantną papryczką lub/i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dekorujemy pietruszką:)
Comments
wspaniały pies!
ach, zawsze chciałam mieć takiego wiernego kompana.
piękne zdjęcia. a sałatka wspaniała. zastąpi lekki obiad!
Sałatka pysznie wygląda 🙂 Połączenie idealne, ale pies przebija wszystko! Przesłodki jest 😉
Author
Dodam jeszcze, że to dwa psy, a w naszym skromnym stadzie jest ich w sumie 4 🙂
sałatka zdecydowanie jedna z najpyszniejszych, pysznie i zdrowo z tym kurczaczkiem *-*