Wiem, że sezon sałatkowy jeszcze się nie zaczął, a opóźnienia w pogodzie, mocno go opóźniają. Ja już jednak nie czekam i staram się zaczarować wiosnę tą pyszną sałatką i kolorowym stołem. Mam nadzieję, że Wam również udzieli się kolorowy nastrój. Przy okazji przedstawiam wam kolejne deseczki, które udało mi się ostatnio pomalować.
Składniki:
- 1 opakowanie mieszanki sałat z roszponką
- 1 pomidor
- 1 mały ogórek
- 2 garście czarnych oliwek
- 200 g koziego białego koziego sera ( jeśli nie lubimy takiego, możemy dodać fety)
- 4 łyżki sezamu
- 3 łyżki oliwy
- bazylia, rozmaryn, szałwia
Przygotowanie:
- Mieszankę sałat przekładamy do dużej miski, lub kilku mniejszych.
- Pomidora i ogórka myjemy i kroimy wg. uznania, dodajemy razem z oliwkami do miski z sałatą. Całość polewamy oliwą.
- Sezam prażymy, wrzucamy go na suchą patelnię, i podgrzewamy do momentu aż się rumieni, mieszając by się nie przypalił. Do sezamu dodajemy zioła np: rozmaryn, szałwię, bazylię.
- Kozi ser kroimy w kostkę układamy na sałatce i posypujemy go prażonym sezamem z ziołami.