Dzisiaj kolejny prawie wiosenny wpis. Moje wszystkie zmysły tęsknią za wiosną, za jej kolorami, za jej zapachem i smakiem. Podejrzewam, że nie jestem jedyna, całe szczęście jest kilka sposobów by przetrwać dzielnie ten czas. Proponuję stworzyć trochę wiosny na talerzu. Pomyśleć o gotowaniu w kategoriach nie tylko smaku, ale i koloru, oczywiście ważne jest otoczenie potrawy, kolor obrusu i talerza. Nie wiem czy święta będą wiosenne, jestem jednak pewna, że mogą być kolorowe. Poniżej przedstawiam pomysł na to, tłem do potrawy, do zdjęcia jest pomalowany karton:) smacznego:)
Składniki dla 2 osób:
- ok 6 garści ulubionej mieszanki sałat ( ja wybrałam mieszankę z rukolą)
- 2 jajka
- ok 100 g wędzonego łososia
- 25 g kiełków rzodkiewki
- 250 g jogurtu naturalnego ( najlepiej jogurtu greckiego
- 1 łyżeczka majonezu
- sól
Przygotowanie:
- Jajka gotujemy na twardo.
- Mieszankę sałat przesypujemy do miski, na niej układamy przekrojone na pół jajka, oraz zwinięte w różyczki kawałki łososia, sałatkę posypujemy garstką kiełków rzodkiewki.
- Do miseczki przekładamy jogurt grecki dodajemy łyżkę majonezu oraz sól, dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy kiełki.
- Sałatkę podajemy z sosem.
Comments
wygląda świątecznie i wiosennie 🙂
wiosna !!! 🙂 jak cudnie to wyglada…