Salsa pomidorowa z papryką

Wstyd się przyznać ale do tej pory kupowaliśmy salsę i już od jakiegoś czasu obiecałam sobie to zmienić. Salsa pomidorowa to to bardzo fajny pomysł na przyjęcia, zrobiłam ją na grilla na 30 urodziny mojego męża, komponuje się z grillowanymi mięsami i warzywami. . Pasuje także do sałatek, makaronów a nawet pizzy.

salsa pomidorowa z papryka-1
Składniki:

  • 2 puszki pomidorów bez skórki
  • 1 średnia  czerwona papryka
  • 1 mała cebula
  • 1 pikantna papryczka chilli
  • pikantna papryka w proszku
  • pieprz kolorowy, sól

salsa pomidorowa z papryka-5

Przygotowanie:

  1. Pomidory z puszki odsączamy z zalewy, np na durszlaku następnie bardzo drobno kroimy lub rozdrabniamy za pomocą blendera.
  2. Cebulę obieramy i kroimy drobniutko, z papryki czerwonej oraz pikantnej wykrawamy gniazda nasienne i także bardzo drobno kroimy. Pokrojone warzywa dodajemy do pomidorów.
  3. Sos przyprawiamy pikantna papryka w proszku, sola oraz świeżo zmielonym kolorowym pieprzem i odstawiamy na kilka godzin do lodówki.

salsa pomidorowa z papryka-3

Comments

  1. Kamila

    Nie ma to jak własna robota, nie tuczy tak jak kupne przysmaczki i oczywiście smakuje o niebo lepiej. Muszę spróbować tego cuda na zakończenie wakacji 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.