Spring rolls z krewetkami to lekka, szybka przekąska do wieczornego filmu lub drugie śniadanie do pracy. Polecam wszystkim fanom kuchni prostej i szybkiej. Smacznego:)
Składniki:
na 4 spring rolls’y
- 4 arkusze papieru ryżowego
- pół opakowania makaronu ryżowego
- 4 duże gotowane krewetki
- garść świeżej mięty
- garść świeżej bazylii
- 2 garście świeżej kolendry
- jasny sos sojowy
- tajski słodki sos chilli
Przygotowanie:
Arkusze papieru ryżowego moczymy wodą i zostawiamy na minutkę. Makaron przygotowujemy zgodnie ze wskazaniami na opakowaniu, ja gotowałam go około 3 minut w osolonej wodzie.
Ugotowane krewetki obieramy z pancerzyków i kropimy sosem sojowym. Krewetkę układamy na środku papieru ryżowego, dodajemy obficie mięty, bazylii a przede wszystkim kolendry. Na wierzch dokładamy makaron, całość zawijamy. Ja składam spring rolls jak naleśniki.
Spring rolls podajemy ze słodkim sosem chilli i sosem sojowym.