spring rolls z krewetkami

Spring rolls z krewetkami to lekka, szybka przekąska do wieczornego filmu lub drugie śniadanie do pracy. Polecam wszystkim fanom kuchni prostej i szybkiej. Smacznego:)

Składniki:

na 4 spring rolls’y

  • 4 arkusze papieru ryżowego
  • pół opakowania makaronu ryżowego
  • 4 duże gotowane krewetki
  • garść świeżej mięty
  • garść świeżej bazylii
  • 2 garście świeżej kolendry
  • jasny sos sojowy
  • tajski słodki sos chilli

Przygotowanie:

Arkusze papieru ryżowego moczymy wodą i zostawiamy na minutkę. Makaron przygotowujemy zgodnie ze wskazaniami na opakowaniu, ja gotowałam go około 3 minut w osolonej wodzie.

Ugotowane krewetki obieramy z pancerzyków i kropimy sosem sojowym. Krewetkę układamy na środku papieru ryżowego, dodajemy obficie mięty, bazylii a przede wszystkim kolendry. Na wierzch dokładamy makaron, całość zawijamy. Ja składam spring rolls jak naleśniki.

Spring rolls podajemy ze słodkim sosem chilli i sosem sojowym.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.