Czuję w kościach, że w tym roku mogę się nie wyrobić ze świątecznymi przygotowaniami. Zabieram się zatem poważnie do roboty. Na pierwszy ogień idzie moja makowa propozycja, wspaniała alternatywa dla tradycyjnego makowca:)
Składniki:
- 250 g mąki
- 100 g maku
- 125 g cukru
- 2 jajka
- 80 ml oleju
- 200 g jogurtu greckiego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka otarta z 1 cytryny
- 3 garście płatków migdałów lub migdałów pokrojonych w słupki
- tłuszcz do posmarowania foremek
Przygotowanie:
- Mąkę przesiewamy przez sitko i łączymy z makiem i proszkiem do pieczenia.
- Jajka roztrzepujemy, dodajemy do nich cukier i miksujemy. Następnie dodajemy do masy olej, wszystko miksujemy oraz jogurt grecki i także miksujemy. Na koniec do mokrych składników dodajemy skórkę startą z jednej cytryny i także dokładnie mieszamy.
- Do suchych składników dodajemy mokre i mieszamy wszystko mikserem do uzyskania gładkiej masy.
- Foremki do pieczenia smarujemy olejem, każdą wypełniamy ciastem do wysokości 2/3 , na wierzchu posypujemy migdałami.
- Muffinki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez mniej więcej 20 minut ( ja moje piekłam dokładnie 22 minuty). Po 20 minutach robimy próbę za pomocą patyczka.
Comments
Ślicznie makowa ! Brakuje mi na nie tylko jakiegoś kremu … o ! Krem z ricotty <3