Uwielbiam świąteczne napoje, szczególnie herbatę sprzed dwóch lat jak ta świąteczna herbata z pomarańczą i goździkami. W tym roku do pierwszej trójki wchodzi świąteczny napój jabłkowy z anyżem i goździkami. Oczywiście grzane wino to klasyk, ale bezalkoholowe świąteczne napoje dają podobny klimat bez skutków ubocznych i mogą je pić wszyscy. Także jeśli jeszcze nie próbowaliście to polecam, mamy na to cały grudzień 🙂
Skłaniki:
- 2 kg jabłek + jabłko do ozdoby
- 1/2 cytryny
- 3 łyżki ksylitolu lub cukru
- 4 łyżki miodu
- 1 łyżka goździków
- 1 gwiazdka anyżu

Przygotowanie:
- Jabłka dokładnie myjemy, kroimy i usuwamy z nich gniazda nasienne.
- wrzucamy je do dużego garnka i zalewamy 2,5 litrami wody. Słodzimy ksylitolem lub cukrem i gotujemy około 30 minut.
- Po około 20 minutach gotowania dodajemy do kompotu gwiazdkę anyżu i goździki.
- Gdy kompot będzie ugotowany, przecedzamy go, dodajemy sok z 1/2 cytryny i miód. Podajemy na ciepło.
