Świąteczny napój jabłkowy z anyżem i goździkami

Uwielbiam świąteczne napoje, szczególnie herbatę sprzed dwóch lat jak ta świąteczna herbata z pomarańczą i goździkami. W tym roku do pierwszej trójki wchodzi świąteczny napój jabłkowy z anyżem i goździkami. Oczywiście grzane wino to klasyk, ale bezalkoholowe świąteczne napoje dają podobny klimat bez skutków ubocznych i mogą je pić wszyscy. Także jeśli jeszcze nie próbowaliście to polecam, mamy na to cały grudzień 🙂

Skłaniki:

  • 2 kg jabłek + jabłko do ozdoby
  • 1/2 cytryny
  • 3 łyżki ksylitolu lub cukru
  • 4 łyżki miodu
  • 1 łyżka goździków
  • 1 gwiazdka anyżu
Świąteczny napój jabłkowy z anyżem i goździkami

Przygotowanie:

  1. Jabłka dokładnie myjemy, kroimy i usuwamy z nich gniazda nasienne.
  2. wrzucamy je do dużego garnka i zalewamy 2,5 litrami wody. Słodzimy ksylitolem lub cukrem i gotujemy około 30 minut.
  3. Po około 20 minutach gotowania dodajemy do kompotu gwiazdkę anyżu i goździki.
  4. Gdy kompot będzie ugotowany, przecedzamy go, dodajemy sok z 1/2 cytryny i miód. Podajemy na ciepło.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.