Każdy kto potrzebował kiedyś prostego przepisu na szarlotkę zna szarlotkę sypaną. Przedstawiam Wam wersję z mielonymi orzechami włoskimi, jest całkiem ciekawa. Zapraszam do wypróbowania!
Składniki:
- ok. 1,2 k twardych jabłek
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 2/3 szklanki kaszki manny
- 2/3 szklanki zmielonych orzechów włoskich
- 1 kostka masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukry waniliowego
- 2 łyżki bułki tartej
- kilka orzechów włoskich do ozdoby
- pół cytryny
Przygotowanie:
W misce mieszamy wszystkie sypkie składniki: mąkę, cukier, kaszkę mannę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, zmielone orzechy.
Jabłka obieramy i kroimy na drobne plasterki, następnie skrapiamy sokiem z cytryny.
Blachę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą ( ja użyłam tortownicy o średnicy 20 cm). Na dno wsypujemy 1/3 sypkich składników, następnie układamy 1/2 jabłek, powtarzamy czynność , kończąc sypkimi składnikami. Na wierzchu układamy pokrojoną kostkę masła , oraz ozdabiamy ciasto orzechami. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 – 190 stopni przez ok 50 minut. Ja piekłam je w prodiżu przez 50 minut.
Jeśli lubimy, możemy dodać do jabłek cynamon, a do ciasta inne, ulubione orzechy np. migdały.
Comments
Wygląda cudownie na tych zdjęciach!
uwielbiam szarlotki wszelkiego typu, a Twoja prezentuje się niezwykle apetycznie:)))
Bardzo ciekawi mnie ten dodatek orzechów. Chętnie wypróbuję tą wersję:)