Szarlotka z kruszonką

Szarlotkę z kruszonką upiekłam z siostrą, specjalnie dla szwagra który jest smakoszem szarlotek. Ciekawa jestem odzewu. W tle znowu piwonie i myślę ze będę je eksploatować do wyczerpania:)

szarlotka-z-kruszonka-7

Składniki:

ciasto

  • 1/2 kostki masła
  • 160 g mąki
  • 90 g cukru
  • 3 jajka
  • 30 ml oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki bułki tartej + masło do smarowania formy

kruszonka

  • 100 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 50 g masła

nadzienie

  • 5-6 jabłek
  • 100 g cukru
  • jeśli lubimy: cynamon

szarlotka-z-kruszonka-3

 

Przygotowanie:

  1. Jajka miksujemy z cukrem, gdy cukier się rozpuści dodajemy bardzo powoli mąkę z proszkiem do pieczenia. Gdy składniki się połączą dodajemy roztopione masło, oraz olej i dokładnie miksujemy.
  2. Jabłka ścieramy na tarce, przekładamy do garnuszka i podsmażamy około 10 minut. Dodajemy cukier i cynamon. Ja do nadzienia przemyciłam trochę rabarbaru, bo miałam akurat w lodówce. Można , nie trzeba:)
  3. Na koniec przygotowujemy kruszonkę. Masło, cukier puder i mąkę przesypujemy do miseczki i zacieramy je palcami.
  4. Foremkę do ciasta smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą.
  5. Ciasto przekładamy do foremki, na cieście układamy jabłka, a na samej górze kruszonkę.
  6. Pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 170 stopni prze około 40 minut.

szarlotka-z-kruszonka-5

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.