Szarlotkę z kruszonką upiekłam z siostrą, specjalnie dla szwagra który jest smakoszem szarlotek. Ciekawa jestem odzewu. W tle znowu piwonie i myślę ze będę je eksploatować do wyczerpania:)
Składniki:
ciasto
- 1/2 kostki masła
- 160 g mąki
- 90 g cukru
- 3 jajka
- 30 ml oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki bułki tartej + masło do smarowania formy
kruszonka
- 100 g masła
- 100 g cukru pudru
- 50 g masła
nadzienie
- 5-6 jabłek
- 100 g cukru
- jeśli lubimy: cynamon
Przygotowanie:
- Jajka miksujemy z cukrem, gdy cukier się rozpuści dodajemy bardzo powoli mąkę z proszkiem do pieczenia. Gdy składniki się połączą dodajemy roztopione masło, oraz olej i dokładnie miksujemy.
- Jabłka ścieramy na tarce, przekładamy do garnuszka i podsmażamy około 10 minut. Dodajemy cukier i cynamon. Ja do nadzienia przemyciłam trochę rabarbaru, bo miałam akurat w lodówce. Można , nie trzeba:)
- Na koniec przygotowujemy kruszonkę. Masło, cukier puder i mąkę przesypujemy do miseczki i zacieramy je palcami.
- Foremkę do ciasta smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą.
- Ciasto przekładamy do foremki, na cieście układamy jabłka, a na samej górze kruszonkę.
- Pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 170 stopni prze około 40 minut.
Comments
Na kruszonke potrzebujemy 100 g czy 50 g masła?
Moje pierwsze pieczenie ciasta:) z stąd te pytanie;)