Szybka sałatka z krewetkami i awokado

W świątecznym szaleństwie należy pamiętać, że na szybką sałatkę zawsze znajdzie się czas. Szczególnie taką z krewetkami i awokado z sosem jogurtowym. Polecam wszystkim szczególnie na śniadanie, obiad i kolację:)

Przygotowanie tej sałatki zajmuje nie więcej niż 10 minut, zatem warto mieć zawsze w zamrażarce mrożone krewetki, na wypadek niespodziewanej wizyty, lub niespodziewanej ochoty na pyszną sałatkę.

szybka-salatka-z-krewetkami-i-avokado

 

Składniki:

  • 250 g mrożonych krewetek
  • 4 garście ulubionej mieszanki sałatek
  • 1 duże awokado
  • 200 ml jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka majonezu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka masła
  • 1/2 cytryny
  • oliwa z oliwek, sól, pieprz kolorowy

szybka-salatka-z-krewetkami-i-avokado-1

Przygotowanie:

Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy na nią czosnek po około minutce dodajemy krewetki, które mają się w zasadzie tylko rozmrozić i podgrzać. Krewetki solimy i na sam koniec dodajemy łyżeczkę masła, aby się rozpuściło na krewetkach.

Rozkrawamy awokado i łyżeczka wykrawamy z połówek fragmenty, lub po prostu kroimy je nożem, awokado polewamy sokiem z cytryny by nie ściemniało. Jogurt grecki mieszamy z łyżeczką majonezu, sos solimy i pieprzymy do smaku.

Mieszankę sałat układamy na talerzu, na niej układamy awokado i krewetki z czosnkiem, całość polewamy sosem jogurtowym.

szybka-salatka-z-krewetkami-i-avokado-2

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.