W świątecznym szaleństwie należy pamiętać, że na szybką sałatkę zawsze znajdzie się czas. Szczególnie taką z krewetkami i awokado z sosem jogurtowym. Polecam wszystkim szczególnie na śniadanie, obiad i kolację:)
Przygotowanie tej sałatki zajmuje nie więcej niż 10 minut, zatem warto mieć zawsze w zamrażarce mrożone krewetki, na wypadek niespodziewanej wizyty, lub niespodziewanej ochoty na pyszną sałatkę.
Składniki:
- 250 g mrożonych krewetek
- 4 garście ulubionej mieszanki sałatek
- 1 duże awokado
- 200 ml jogurtu greckiego
- 1 łyżeczka majonezu
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka masła
- 1/2 cytryny
- oliwa z oliwek, sól, pieprz kolorowy
Przygotowanie:
Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy na nią czosnek po około minutce dodajemy krewetki, które mają się w zasadzie tylko rozmrozić i podgrzać. Krewetki solimy i na sam koniec dodajemy łyżeczkę masła, aby się rozpuściło na krewetkach.
Rozkrawamy awokado i łyżeczka wykrawamy z połówek fragmenty, lub po prostu kroimy je nożem, awokado polewamy sokiem z cytryny by nie ściemniało. Jogurt grecki mieszamy z łyżeczką majonezu, sos solimy i pieprzymy do smaku.
Mieszankę sałat układamy na talerzu, na niej układamy awokado i krewetki z czosnkiem, całość polewamy sosem jogurtowym.
Comments
bardzo apetycznie wygląda!