Po świętach trzeba trochę odpocząć, więc dzisiaj szybki i prosty, a także lekki przepis. Odpoczywam ja, moja kuchnia oraz mój żołądek, bo wszystkich świątecznych dobrodziejstwach. Szybka tarta na cieście francuskim ze szpinakiem i łososiem to rozwiązanie dla zabieganych, bądź leniwych jak kto woli 🙂 Uważam bowiem, że wcale nie trzeba spędzać w kuchni wielu godzin by jeść, pysznie, różnorodnie i zdrowo. Smacznego:)
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- ok 150 g wędzonego łososia
- 400 g szpinaku baby
- 1 kulka mozzarelli
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- sól
Przygotowanie:
- Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oliwy i łyżkę masła, na tłuszcz wrzucamy pokrojony w plasterki czosnek, a na czosnek szpinak baby. Szpinak solimy i przykrywamy pokrywką dusimy 2 minutki.
- Ciasto francuskie rozkładamy w foremce, na cieście układamy duszony szpinak, pokrojony w kostkę ser mozzarella oraz plastry wędzonego łososia.
- Tartę pieczemy w temperaturze 220 stopni przez około 12-14 minut.
Comments
Jak zwykle, świetny materiał na obiadek, chociaż ja po świętach jestem tak napakowany, że dziś już raczej nic nie przełknę.
o jaaaaa pycha !
wygląda obłędnie, z chęcią spróbuję, może w formie tarty…? wersja z ciastem francuskim wydaje się wyśmienita, ale staram się go unikać 🙁
Co zrobic,żeby ciasto pod warstwą szpinaku nie było takie mokre?