To szybkie i bardzo proste ciasto jest cudne. Myślę także że wyjdzie każdemu, proces przygotowania jest absolutnie nieskomplikowany, a smak zaskakująco wspaniały.Polecam wszystkim którzy nie mają dużego doświadczenia w pieczeniu a liczą na świetny efekt.
Składniki:
- 100 g orzechów ( ja użyłam laskowych)
- 150 g mąki
- 150 g cukru
- 100 g masła
- 2 jajka
- 4 łyżki mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Przygotowanie:
Mąkę, proszek do pieczenia i sól przesiewamy przez sitko. Do mąki dodajemy masło w temperaturze pokojowej i zagniatamy palcami. Gdy połączymy masło z mąką dodajemy cukier i mieszamy.
Orzechy, ja użyłam laskowych, ale można pomieszać laskowe z migdałami i włoskimi, siekamy , jednak kawałki nie musza być bardzo małe. Pokrojone orzechy dodajemy do ciasta.
Do miseczki wbijamy jajka i dodajemy 4 łyżki mleka, następnie roztrzepujemy widelcem. Jajka z mlekiem dodajemy do ciasta i mieszamy aż powstanie gęsta masa.
Formę wielkości mniej więcej 18 na 28 cm smarujemy masłem i przekładamy do niej ciasto. wkładamy je do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C. Pieczemy je około 25 minut.
Comments
Uwielbiam takie ciasta:)
pięknie się prezentuje, rzeczywiście!Dziękujemy za zdjęcie! 🙂
Wygląda smakowicie 🙂
jest przepyszny! i tak bardzo prosty i taniutki 🙂 tydzień temu go piekłam i dzisiaj znowu go piekę tyle ze z podwójnej ilości :))) Polecam!!!