Szybkie racuchy z gruszkami

Pamiętam mojego ukochanego dziadka z takim specjalnym podbierakiem do zbierania gruszek i jego dostojną gruszę na środku ogrodu. Myślę, że bardzo ją lubił. To jedno z moich ulubionych jesienno- dziecinnych wspomnień z dziadkiem. Nie umiem wyjaśnić dlaczego ale dziadek zawsze już będzie osadzony w tym magicznym dla mnie wspomnieniu i zawsze wraca do mnie w październiku.

szybkie-racuchy-z-gruszkami-3

 

Składniki:

  • 2 duże dojrzałe gruszki
  • 2 jajka ( ja miałam akurat prosto od kurki, więc racuszki wyszły w środku żółciutkie)
  • 200 g maki pszennej
  • 200 ml mleka
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • kilka łyżek soku z cytryny
  • olej do smażenia

szybkie-racuchy-z-gruszkami-2

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiewamy przez sitko i mieszamy z sypkimi składnikami czyli z cukrem pudrem i sodą oczyszczoną, solimy szczyptą soli.
  2. Jajka roztrzepujemy widelcem i dodajemy mleko. Płynne składniki przelewamy do sypkich i mieszamy dokładnie i energicznie.
  3. Gruszki obieramy i kroimy w drobną kostkę polewamy je sokiem z cytryny i dodajemy do ciasta.
  4. Rozgrzewamy olej na patelni i chochelką wylewamy ciasto na patelnię smażymy z dwóch stron. Po usmażeniu możemy odsączyć olej z racuchów na ręcznikach kuchennych.
  5. Podajemy z cukrem pudrem.

szybkie-racuchy-z-gruszkami-5

Comments

  1. klaudia

    Dobrze że mi o tym przepisie przypomniałaś.
    Z chęcią zrobię szczególnie że mam gruszki w domu 🙂

  2. Masa

    Takie racuchy definitywnie kojarzą mi sie ze smakiem dzieciństwa. Szkoda, że niewiele osób w dzisiejszych czasach potrafi przyrządzić takie pyszności. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.