Szybkie spaghetti z łososiem

Mimo, że to uwielbiam, nie zawsze mam czas na długie szaleństwa w kuchni. Czasami musi być na prawdę szybko i smacznie. Spośród wielu plusów tego dania, szybki czas wykonania i walory smakowe są najistotniejsze. To także jedno z tych dań, które można przygotować zawsze, wszędzie i na każdą okazję jeśli tylko mamy w zamrażarce łososia.

szybkie-spaghetti-z-lososiem-1

 

Składniki:

  • ok. 400 g mrożonego łososia
  • ok. 200-250 g makaronu spaghetti
  • ok 300 ml śmietany 18%
  • 2 garście rukoli ( ja użyłam mrożonej)
  • 3 ząbki czosnku
  • garść natki pietruszki
  • sól, pieprz, oliwa z oliwek

szybkie-spaghetti-z-lososiem-2

 

Przygotowanie:

Makaron spaghetti gotujemy z dodatkiem oliwy z oliwek. W tym czasie na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej prze około 2 minuty pokrojony w plasterki czosnek, następnie dodajemy surowego, posolonego łososia i smażymy go około 5 minut. Do łososia dodajemy śmietanę oraz rukolę (ja użyłam rukoli mrożonej, zamiast rukoli można także użyć szpinaku). Łososia dusimy w śmietanie około 5-10 minut. Potrawkę solimy i pieprzymy do smaku.

Makaron odcedzamy, polewamy sosem śmietanowo-łososiowym i posypujemy obficie pietruszką.

Comments

  1. Adrian Bysiak

    Takiej wersji spaghetti jeszcze nie widziałem, więc jako, że to jedno z moich ulubionych dań – szczególnie ze względu na szybkość przygotowania, z pewnością skosztuję w najbliższym czasie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.