Mimo, że to uwielbiam, nie zawsze mam czas na długie szaleństwa w kuchni. Czasami musi być na prawdę szybko i smacznie. Spośród wielu plusów tego dania, szybki czas wykonania i walory smakowe są najistotniejsze. To także jedno z tych dań, które można przygotować zawsze, wszędzie i na każdą okazję jeśli tylko mamy w zamrażarce łososia.
Składniki:
- ok. 400 g mrożonego łososia
- ok. 200-250 g makaronu spaghetti
- ok 300 ml śmietany 18%
- 2 garście rukoli ( ja użyłam mrożonej)
- 3 ząbki czosnku
- garść natki pietruszki
- sól, pieprz, oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Makaron spaghetti gotujemy z dodatkiem oliwy z oliwek. W tym czasie na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej prze około 2 minuty pokrojony w plasterki czosnek, następnie dodajemy surowego, posolonego łososia i smażymy go około 5 minut. Do łososia dodajemy śmietanę oraz rukolę (ja użyłam rukoli mrożonej, zamiast rukoli można także użyć szpinaku). Łososia dusimy w śmietanie około 5-10 minut. Potrawkę solimy i pieprzymy do smaku.
Makaron odcedzamy, polewamy sosem śmietanowo-łososiowym i posypujemy obficie pietruszką.
Comments
Takiej wersji spaghetti jeszcze nie widziałem, więc jako, że to jedno z moich ulubionych dań – szczególnie ze względu na szybkość przygotowania, z pewnością skosztuję w najbliższym czasie.