Jestem na Kaszubach, udało nam się wyjechać, mimo wszelkich przeciwności losu. Staram się odpoczywać, mimo tego , że choroba mojej suni dominuje moje myśli oraz determinuje nasze wakacje. W tym roku na Kaszubach jest niewiele jagód i grzybów, mamy jednak to szczęście, że wokół domu rośnie mnóstwo jeżyn.
Składniki:
ciasto
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 kostka masła
- 1/3 szklanki fruktozy
- 1/3 szklanki cukru
- 2 żółtka
- 2-3 łyżki zimnej wody
farsz
- 2 śmietankowe budynie
- 750 ml mleka
- 5-6 łyżek fruktozy
- ok 1 szklanka jagód
- ok 1 szklanka jerzyn
Przygotowanie:
- Łączymy mąkę i zimne masło, gdy uda nam się rozetrzeć masło w mące dodajemy fruktozę i cukier, a następnie żółtka i zimną wodę. szybko zagniatamy ciasto, formujemy z niego kulę i chowamy do lodówki na minimum 30 minut.
- W tym czasie gotujemy gęsty śmietankowy budyń z 2 saszetek. przygotowujemy go tak jak wskazuje instrukcja używamy jednak mniejszej ilości mleka, budyń słodzimy fruktozą. Połowę jagód rozdrabniamy widelcem i dodajemy do jeszcze ciepłego budyniu, drugą połowę jagód dodajemy nierozdrobnioną, mieszamy.
- Po ok 30 minutach ciasto wyciągamy z lodówki, rozwałkowujemy i wykładamy do formy na tarte. Pieczemy je przez mniej więcej 25 minut w temperaturze 200 stopni, do zarumienienia.
- Na ostudzone kruche ciasto wykładamy letni budyń, na wierzchu układamy jeżyny.
Comments
Wygląda wspaniale, świetne zdjęcie krzaczka jeżyn 🙂
Wygląda smakowicie, a skoro tak wygląda, to pewnie i jest smakowita! Fajny przepis, na pewno wykorzystam 🙂
Nic tylko jechać w takim układzie na Kaszuby i robić takie pyszności jak Ty 😉
Polecam i tarte i Kaszuby 🙂