Tarta z budyniem i owocami

Już bardzo, bardzo tęsknię za wiosną. Ostatnie szare dni koloruję sobie całą gamą barw na talerzu. Polecam jako sposób na zimową szarugę:)

tarta-z-budyniem-i-owocami-3

 

Składniki:

Ciasto

  • 150 g mąki typ 450
  • 150 g mąki krupczatki
  • 200 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka

Nadzienie

  • 3 budynie śmietankowe lub waniliowe
  • 1 litr i 100 ml mleka
  • 1/2 kostki masła
  • 6-7 łyżek cukru pudru
  • ok 400 g truskawek
  • 2 garście winogron

tarta-z-budyniem-i-owocami-2

 

Przygotowanie:

  1. Mąki łączymy ze sobą i dodajemy do nich cukier puder, wkrajamy do ciasta zimne masło i łączymy je z mąkami i cukrem za pomocą palców. Na koniec dodajemy 2 żółtka, zagniatamy ciasto i wstawiamy je do lodówki na 30 minut.
  2. W czasie gdy ciasto jest w lodówce, przygotowujemy budyń. Zagotowujemy litr mleka, w pozostałych 100 ml rozpuszczamy budynie. Gdy mleko zaczyna się gotować słodzimy je 6 łyżkami cukru pudru, i dodajemy rozpuszczony budyń. Pozostawiamy do przestygnięcia.
  3. PO 30 minutach wyciągamy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy je i umieszczamy w formie do tarty. Pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 30-40 minut. Ciasto ma się upiec , nie będzie ponownie zapiekane.
  4. Gdy budyń przestygnie wmiksowujemy w niego 1/2 kostki masła, jeśli potrzeba dodajemy jeszcze łyżkę cukru pudru.
  5.  Gdy kruche ciasto się upiecze i wystygnie, wypełniamy je masą budyniową i dekorujemy owocami np. truskawkami z winogronami.


Comments

  1. iwonaasb

    bardzo apetyczne 🙂 może jutro uda mi się zrobić.. niestety nie mogę jeść truskawek więc na górę pójdą brzoskwinki- już nie mogę się doczekać!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.