Już bardzo, bardzo tęsknię za wiosną. Ostatnie szare dni koloruję sobie całą gamą barw na talerzu. Polecam jako sposób na zimową szarugę:)
Składniki:
Ciasto
- 150 g mąki typ 450
- 150 g mąki krupczatki
- 200 g masła
- 100 g cukru pudru
- 2 żółtka
Nadzienie
- 3 budynie śmietankowe lub waniliowe
- 1 litr i 100 ml mleka
- 1/2 kostki masła
- 6-7 łyżek cukru pudru
- ok 400 g truskawek
- 2 garście winogron
Przygotowanie:
- Mąki łączymy ze sobą i dodajemy do nich cukier puder, wkrajamy do ciasta zimne masło i łączymy je z mąkami i cukrem za pomocą palców. Na koniec dodajemy 2 żółtka, zagniatamy ciasto i wstawiamy je do lodówki na 30 minut.
- W czasie gdy ciasto jest w lodówce, przygotowujemy budyń. Zagotowujemy litr mleka, w pozostałych 100 ml rozpuszczamy budynie. Gdy mleko zaczyna się gotować słodzimy je 6 łyżkami cukru pudru, i dodajemy rozpuszczony budyń. Pozostawiamy do przestygnięcia.
- PO 30 minutach wyciągamy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy je i umieszczamy w formie do tarty. Pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 30-40 minut. Ciasto ma się upiec , nie będzie ponownie zapiekane.
- Gdy budyń przestygnie wmiksowujemy w niego 1/2 kostki masła, jeśli potrzeba dodajemy jeszcze łyżkę cukru pudru.
- Gdy kruche ciasto się upiecze i wystygnie, wypełniamy je masą budyniową i dekorujemy owocami np. truskawkami z winogronami.
Comments
Było przepyszne 😀
Wygląda po prostu fenomenalnie!!! Apetycznie, kolorowo i zdrowo, będę musiała koniecznie wypróbować ten przepis 🙂
Wygląda super, tylko że truskawki są teraz trochę bez smaku. A można np. dać do tego brzoskwinie?
bardzo apetyczne 🙂 może jutro uda mi się zrobić.. niestety nie mogę jeść truskawek więc na górę pójdą brzoskwinki- już nie mogę się doczekać!