Mega słodka i mega pyszna, zniknęła ze stołu w zastraszającym tempie:)
Składniki:
ciasto
- 150 g mąki
- 25 g cukru
- 125 g masła
- 1 łyżka wody
farsz
- 150 ml miodu
- 50 g masła
- 50 g fruktozy
- 3 jajka
- 2 jabłka
- kilka orzechów włoskich
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę i cukier, dodajemy masło i zagniatamy palcami. Dolewamy wody i zagniatamy na gładkie ciasto. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Rozwałkowujemy ciasto na poprószonej mąką stolnicy i wykładamy nim formę o średnicy około 24 cm. Nakłuwamy widelcem i schładzamy p[rzez kolejnych 3o minut.
Po tym czasie umieszczamy na cieście aluminiową folię, a na niej groszki do pieczenia. Pieczemy w piekarniku przez ok. 15 minut w 190. Ściągamy folię i pieczemy kolejnych 15 minut.
W garnuszku roztapiamy na małym ogniu miód, masło i fruktozę. Ściągamy z ognia i zostawiamy do ostygnięcia. Gdy ostygnie dodać roztrzepane jajka i bardo dokładnie wymieszać.
Na kruchym cieście ułożyć pokrojone w plasterki jabłka, zalać je wcześniej połączonymi jajkami, miodem, fruktozą i masłem. Na wierzchu ułożyć orzechy np. włoskie lub migdały. Piec około 30 minut. Podawać po ostygnięciu.
Comments
Wygląda bardzo dostojnie, składniki ciekawie dobrane 🙂
Jaka cudna 🙂
Pozdrawiam serdecznie!
Basia
Najpyszniejsza i najsłodsza tarta jaką jadłem w życiu, szczerze polecam. Palce lizać 🙂
Wcale się nie dziwię, że zniknęła tak szybko, bo wygląda wspaniale 🙂