Do tarty z powidłem wracam tak często jak tylko mogę, tym razem dostałam trochę domowego powidła , nieco winnego, cudownego w prezencie. Myślę ze to był najlepszy sposób na jego wykorzystanie.
Składniki:
- 250 g mąki
- 150 g cukru pudru
- 175 g masła 2-3 łyżki śmietany 18%
- szczypta soli
- 3 jabłka
- średniej wielkości słoik powideł
Przygotowanie:
Zagniatamy ciasto z mąki, masła, cukru pudru, śmietany i soli. Masło powinno być jak najlepszej jakości oraz dobrze schłodzone. Gdy ciasto będzie gładkie wykładamy nim formę do tart. Formy do tart nie trzeba niczym smarować ani wykładać papierem, ciasto powinno bez tego dobrze odchodzić od brzegów. Formę z ciastem schładzamy przez około 20 minut w lodówce.
Gdy ciasto się schłodzi, wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 20 minut. Po tym czasie wyciągamy ciasto, wykładamy na nie powidło oraz jabłka pokrojone w plasterki. Jeśli lubimy jabłka możemy posypać cukrem lub fruktozą, ja posypałam je delikatnie fruktozą. Tartę wkładamy ponownie do piekarnika na około 20 -25 minut.
Comments
Obłędna jest !:)
Te jabłka na wierzchu wygląda cudownie!