Weekend bez słodkiego wypieku to nie weekend, więc zapraszam:) Dzisiaj Pyszna tarta ze śliwkami i migdałami, osobiście uwielbiam śliwki w cieście pod każdą postacią.
Składniki:
spód:
- 200 g mąki
- 150 g cukru
- 150 g masła
- 1 łyżka wody
kruszonka
- 100 g mąki
- 50 g cukru
- 50 g masła
farsz:
- 400 g śliwek
- 2 łyżki fruktozy
- płatki migdałów wg. uznania
Przygotowanie:
Aby przygotować spód do tarty, do miski wsypujemy mąkę, cukier i pokrojone masło. Zgniatamy ręką, gdy powstanie konsystencja kruszonki dolewamy wodę i zagniatamy. Wkładamy na około 15 minut do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy, wykładamy formę do tary nakłuwamy widelcem i wkładamy na kolejnych 15 minut do lodówki.
Spód przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy,np fasolą.Podpiekamy przez 15 minut, ściągamy papier i obciążniki, pieczemy kolejnych 10 minut.
Na podpieczonym spodzie układamy pokrojone dowolnie śliwki można posypać je 2 łyżkami fruktozy. Śliwki posypujemy kruszonką (zagniatamy mąkę, cukier i zimne pokrojone masło) oraz osypujemy migdałami. Pieczemy około 15 minut. Podajemy po ostygnięciu.
Comments
Ależ tu pyszności! 🙂
Pozdrawiam z Gliwic :))
2 łyżki fruktozy, znaczy…
Author
Posypujemy śliwki 2 łyżkami fruktozy:) czyli ok 30 gramami:)