Tarta ze śliwkami i migdałami

Weekend bez słodkiego wypieku to nie weekend, więc zapraszam:) Dzisiaj Pyszna tarta ze śliwkami i migdałami, osobiście uwielbiam śliwki w cieście pod każdą postacią.

Składniki:

spód:

  • 200 g  mąki
  • 150 g cukru
  • 150 g masła
  • 1 łyżka wody

kruszonka

  • 100 g mąki
  • 50 g cukru
  • 50 g masła

farsz:

  • 400 g śliwek
  • 2 łyżki fruktozy
  • płatki migdałów wg. uznania

Przygotowanie:

Aby przygotować spód do tarty, do miski wsypujemy mąkę, cukier i pokrojone masło. Zgniatamy ręką, gdy powstanie konsystencja kruszonki dolewamy wodę i zagniatamy. Wkładamy na około 15 minut do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy, wykładamy formę do tary nakłuwamy widelcem i wkładamy na kolejnych 15 minut do lodówki.

Spód przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy,np fasolą.Podpiekamy przez 15 minut, ściągamy papier i obciążniki, pieczemy kolejnych 10 minut.


Na podpieczonym spodzie układamy pokrojone dowolnie śliwki  można posypać je 2 łyżkami fruktozy.  Śliwki posypujemy kruszonką (zagniatamy mąkę, cukier i zimne pokrojone masło) oraz osypujemy migdałami. Pieczemy około 15 minut. Podajemy po ostygnięciu.

Comments

    1. Post
      Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.