Tartaletki z owocami to symbol lata, a więc zaczynami powoli letni czas:) Wersja fruktozą to coś specjalnie dla mojego męża, który musi unikać cukrów prostych. Uwielbia te ciasteczka:)
Składniki:
ciasto
- 150 g maki pszennej
- 150 g maki krupczatki
- 200 g masła
- 100 g fruktozy
- 2-3 łyżki śmietany np 18%
masa
- 750 ml mleka
- 2 opakowania budyniu waniliowego
- 4-5 łyżek fruktozy
- 1/2 kostki masła
5-6 dojrzałych moreli
listki melisy
Przygotowanie:
- Krupczatkę i mąkę pszenną mieszamy, dodajemy fruktozy. Do sypkich składników dodajemy zimne masło które kroimy najpierw nożem, a potem zacieramy palcami z sypkimi składnikami. Na koniec do ciasta dodajemy śmietanę, szybko je zagniatamy, formujemy z niego kule i wstawiamy na 30 minut do lodówki.
- Gdy ciasto się chłodzi gotujemy budyń. Z 750 ml mleka odlewamy 150 ml. 600 ml zagotowujemy i słodzimy fruktozą. W 150 ml rozprowadzamy 2 torebki budyniu. Gdy mleko będzie wrzeć wlewamy do niego mleko z budyniem, cały czas mieszając. Doprowadzamy ponownie do wrzenia i wyłączamy budyń, schładzamy go całkowicie.
- Ciasto wyciągamy z lodówki, rozwałkowujemy i umieszczamy w foremkach do pieczenia. Ponownie wstawiamy do lodówki na minimum 20 minut. PO tym czasie pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok 25 minut.
- Gdy budyń przestygnie miksujemy go z 1/2 kostki masła i schładzamy w lodówce.
- Upieczone spody napełniamy masą budyniową i dekorujemy owocami z dodatkiem melisy. Podajemy schłodzone.
Comments
najlepsze, najpyszniejsze 😀
Ja puki co zaczynam gotować obiady i zupy, ale za ciasta też się kiedyś wezmę 😉
Cudne 🙂 !
Prześliczne Ci wyszły 🙂
piękne i na pewno pyszne. pozdrawiam!
Wykonała talarki zgodnie z Twoim przepisem i są wspaniałe. Nie dość, że są prześliczne to również smakują jak u mamy.
Nie dość że pięknie wyglądają to do tego muszą super smakować .Są też na czasie bo moreli świeżych teraz nie brakuje.Chętnie wypróbuję taki znakomity przepis.