Tartaletki z masą budyniową i owocami lata

Uwielbiam tę tarte , szczególnie w formie mini. Tartaletki z masą budyniową i owocami to idealne rozwiązanie na wszelkiego rodzaju przyjęcia – wyglądają fantastycznie, smakują podobnie i są bardzo wygodne w pałaszowaniu.

tartaletki-z-budyniem-i-owocami-lata

Składniki:

  • 2 1/2 szklanki mąki
  • 200 g masła
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki zimnej wody
  • 2 szczypty soli 
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego
  • 2 1/2 szklanki mleka
  • 7 łyżek fruktozy ( cukru troszkę więcej )
  • 100 g masła ( do masy)
  • owoce ( po 2 garście jeżyn, jagód amerykańskich i winogron)

tartaletki-z-budyniem-i-owocami-lata-12

tartaletki-z-budyniem-i-owocami-lata-10

 

Przygotowanie:

  1.  Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier puder i zimne masło. Wszystkie składniki szybko zacieramy palcami, następnie dodajemy 3 zimne żółtka i zimną wodę, szybko zagniatamy kruche ciasto. Z ciasta formujemy kule i wkładamy na 30 minut do lodówki.
  2. Po 30 minutach wyciągamy ciasto wałkujemy, wykrawamy z ciasta kawałki o średnicy naszych foremek do tarteletek i układamy ciasto w foremkach. Nakłuwamy spody widelcem i wkładamy na kolejnych 30 minut do lodówki.
  3. W tym czasie możemy ugotować budyń. Używamy do tego 2 opakowań budyniu śmietankowego i 2 1/2 szklanek mleka, budyń słodzimy fruktozą  i przygotowujemy wg. przepisu z opakowania używając tylko innych proporcji składników. Po ugotowaniu gęstego budyniu pozostawiamy go do wystygnięcia. Gdy całkowicie wystygnie dodajemy do niego 1/2 kostki masła i łączymy mikserem. Wstawiamy do lodówki na  godzinkę.
  4. Kruche spody pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20-25 minut.
  5. Gdy spody przestygną wypełniamy je masą budyniową , a na wierzchu układamy owoce.

tartaletki-z-budyniem-i-owocami-lata-3tartaletki-z-budyniem-i-owocami-lata-7

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.