Uwielbiam tę tarte , szczególnie w formie mini. Tartaletki z masą budyniową i owocami to idealne rozwiązanie na wszelkiego rodzaju przyjęcia – wyglądają fantastycznie, smakują podobnie i są bardzo wygodne w pałaszowaniu.
Składniki:
- 2 1/2 szklanki mąki
- 200 g masła
- 2/3 szklanki cukru pudru
- 3 żółtka
- 3 łyżki zimnej wody
- 2 szczypty soli
- 2 opakowania budyniu śmietankowego
- 2 1/2 szklanki mleka
- 7 łyżek fruktozy ( cukru troszkę więcej )
- 100 g masła ( do masy)
- owoce ( po 2 garście jeżyn, jagód amerykańskich i winogron)
Przygotowanie:
- Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier puder i zimne masło. Wszystkie składniki szybko zacieramy palcami, następnie dodajemy 3 zimne żółtka i zimną wodę, szybko zagniatamy kruche ciasto. Z ciasta formujemy kule i wkładamy na 30 minut do lodówki.
- Po 30 minutach wyciągamy ciasto wałkujemy, wykrawamy z ciasta kawałki o średnicy naszych foremek do tarteletek i układamy ciasto w foremkach. Nakłuwamy spody widelcem i wkładamy na kolejnych 30 minut do lodówki.
- W tym czasie możemy ugotować budyń. Używamy do tego 2 opakowań budyniu śmietankowego i 2 1/2 szklanek mleka, budyń słodzimy fruktozą i przygotowujemy wg. przepisu z opakowania używając tylko innych proporcji składników. Po ugotowaniu gęstego budyniu pozostawiamy go do wystygnięcia. Gdy całkowicie wystygnie dodajemy do niego 1/2 kostki masła i łączymy mikserem. Wstawiamy do lodówki na godzinkę.
- Kruche spody pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20-25 minut.
- Gdy spody przestygną wypełniamy je masą budyniową , a na wierzchu układamy owoce.
Comments
uwielbiam je 😀