Tort brownies z masą budyniową, to wszystko co mój M lubi najbardziej. Z okazji urodzin, dużo miłości , powodów do radości i uśmiechu i dużo cierpliwości dla mnie , plis:)
Składniki:
- 2 1/2 tabliczki czekolady
- 2 kostki masła
- 1 szklana ( + 6 łyżek do masy) fruktozy
- 6 jajek
- 200 g mąki
- 2 łyżki kakao
- 1 kieliszek wódki
- 600 ml mleka
- 2 budynie o smaku śmietankowym
Przygotowanie:
- 1 1/2 kostki masła rozpuszczamy z 2 tabliczkami czekolady i szklanką fruktozy ( jeśli nie mamy fruktozy używamy 1 i 1/3 szklanki cukru). Gdy składniki dokładnie połączą się, garnek ściągamy z gazu i pozostawiamy do przestygnięcia.
- Gdy masa czekoladowa przestygnie, wbijamy do niej po 1 jajku dokładnie mieszając, następnie dodajemy, 2 łyżki kakao i 200 g mąki. Ciasto mieszamy. Formę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tarta, ciasto przekładamy do formy tortowej i pieczemy 25 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu ciasto zostawiamy do ostygnięcia.
- Przygotowujemy budyń z 2 opakowań, używając do tego 600 ml mleka i 6 łyżek fruktozy. Zostawiamy go do wystygnięcia. Gdy wystygnie miksujemy go z 1/2 kostki masła na gładką masę. i wkładamy na około 20 -30 minut do zamrażarki.
- Ciasto przekrajamy na pół, skrapiamy wódką, oraz przekładamy masą budyniową. po złożeniu na wierzchu także ukłdamy masę budyniową. Dekorujemy.
Comments
chcę!
Śliczne zdjęcia! ; )
Niebawem ja spróbuję zrobić swoje pierwsze brownie!
Nic lepszego nie mogło mnie spotkać 😀 mniam mniam
Fantastyczny!