Tosty francuskie to idealne drugie śniadanie. Lubię je bo pozwalają mi wykorzystać czerstwy chleb, a jak wyglądają! Można je przygotować z dowolnego białego pieczywa, najlepsze będą jednak z bułki paryskiej. Cudnie smakują na słodko, ja lubię je także w wersji na słono z jakimś dobrym serem. wariacji na ich temat nie ma końca.
Składniki:
- 6-8 kromek bułki paryskiej ( lub innego pszennego pieczywa) – może być czerstwe
- 2 jajka
- 80 ml mleka
- 4 łyżki masła + trochę oliwy z oliwek
- banan, maliny, orzechy
- opcjonalnie cukier puder
- Jajka wbijamy do głębokiego talerza i roztrzepujemy widelcem, dodajemy mleka .
- Bułkę paryską lub zwykłą bułkę ( może być czerstwa ) kroimy na kromki.
- Bułkę moczymy w jajku z mlekiem.
- Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła z niewielka ilością oliwy, tosty smażymy z obu stron tak by były rumiane. pilnujemy aby się nie przypaliły. Zanim usmażymy druga partię wycieramy patelnię papierem i rozgrzewamy na niej ponownie masło.
- Tosty podajemy z owocami i orzechami , jeśli bardzo lubimy słodkości posypujemy cukrem pudrem.