Tosty francuskie z owocami

Tosty francuskie to idealne drugie śniadanie. Lubię je bo pozwalają mi wykorzystać czerstwy chleb, a jak wyglądają! Można je przygotować z dowolnego białego pieczywa, najlepsze będą jednak z bułki paryskiej. Cudnie smakują na słodko, ja lubię je także w wersji na słono z jakimś dobrym serem. wariacji na ich temat nie ma końca.

Składniki:

  • 6-8 kromek bułki paryskiej ( lub innego pszennego pieczywa) – może być czerstwe
  • 2 jajka
  • 80 ml mleka
  • 4 łyżki masła + trochę oliwy z oliwek
  • banan, maliny, orzechy
  • opcjonalnie cukier puder

Przygotowanie:

  1. Jajka wbijamy do głębokiego talerza i roztrzepujemy widelcem, dodajemy mleka .
  2. Bułkę paryską lub zwykłą bułkę ( może być czerstwa ) kroimy na kromki.
  3. Bułkę moczymy w jajku z mlekiem.
  4. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła z niewielka ilością oliwy, tosty smażymy z obu stron tak by były rumiane. pilnujemy aby się nie przypaliły. Zanim usmażymy druga partię wycieramy patelnię papierem i rozgrzewamy na niej ponownie masło.
  5. Tosty podajemy z owocami i orzechami , jeśli bardzo lubimy słodkości posypujemy cukrem pudrem.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.