Truskawkowe muffinki na fruktozie

Truskawki mamy coraz tańsze i coraz smaczniejsze, a więc można poszaleć. Ta wersja muffinek na fruktozie wyjątkowo smakowała mojemu M, więc już planuję powtórkę:) Myślę o jakimś miksie owoców:)

truskawkowe-muffinki-na-fruktozie-1

Składniki:

  • 1 1/2 szklanki pokrojonych dość drobno truskawek
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 8 łyżek masła
  • 3/4 szklanki fruktozy
  • 160 ml mleka
  • 2 jajka
  • sok z 1/4 cytryny
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szczypty soli

truskawkowe-muffinki-na-fruktozie-6

Przygotowanie:

  1.  W garnuszku roztapiamy masło, gdy się roztopi odstawiamy na kilka minut do przestygnięcia.
  2. W jednej misce roztrzepujemy jajka dodajemy mleko, roztopione masło, sok z cytryny i skórkę otartą z cytryny. W drugiej misce łączymy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sól i fruktozę.
  3. Do suchych składników dodajemy truskawki, delikatnie mieszamy a następnie połączone mokre składniki. Wszystko delikatnie mieszamy.
  4. W zagłębieniach foremek umieszczamy papilotki do muffinek, a w papilotkach ciasto. Każdą mufiinkę posypujemy szczyptą fruktozy.
  5. Muffinki pieczemy w temperaturze 175 stopni przez około 30 minut. Po 25 minutach pieczenia możemy sprawdzić patyczkiem czy muffinki się już nie upiekły.

truskawkowe-muffinki-na-fruktozie-3

Comments

  1. Tomasz

    Imponująco się zapowiada. Mam nadzieję, że równie dobrze smakuje. Z przyjemnością przetestuję Twój przepis 🙂

  2. karolek

    Super przepis. Weekend się wybieram na wieś kupię świeże truskawki i przetestuję przepis.

  3. Gabriela

    Bardzo dziękuje za przepis, jakiś czas szukałam właśnie takiego i ciężko było mi znaleść, jeszcze raz dziękuje 🙂 mam nadzieję żemi wyjdą 🙂

  4. Adam

    Muffinki wyglądają przepysznie, to pewnie też za sprawą tego, że po prostu potrafisz wykonywać zdjęcia kulinarne no i oczywiście dlatego, że są one smaczne. Dałaś mi kolejny powód do wypróbowania tego typu “ciasteczek” u siebie 😉

  5. Michał

    Rewelacyjny przepis na muffikni… Ale ze mnie jest smakosz… Uwielbiam dosłownie wszystko 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.