Truskawki mamy coraz tańsze i coraz smaczniejsze, a więc można poszaleć. Ta wersja muffinek na fruktozie wyjątkowo smakowała mojemu M, więc już planuję powtórkę:) Myślę o jakimś miksie owoców:)
Składniki:
- 1 1/2 szklanki pokrojonych dość drobno truskawek
- 2 szklanki mąki pszennej
- 8 łyżek masła
- 3/4 szklanki fruktozy
- 160 ml mleka
- 2 jajka
- sok z 1/4 cytryny
- skórka otarta z 1/2 cytryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 szczypty soli
Przygotowanie:
- W garnuszku roztapiamy masło, gdy się roztopi odstawiamy na kilka minut do przestygnięcia.
- W jednej misce roztrzepujemy jajka dodajemy mleko, roztopione masło, sok z cytryny i skórkę otartą z cytryny. W drugiej misce łączymy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sól i fruktozę.
- Do suchych składników dodajemy truskawki, delikatnie mieszamy a następnie połączone mokre składniki. Wszystko delikatnie mieszamy.
- W zagłębieniach foremek umieszczamy papilotki do muffinek, a w papilotkach ciasto. Każdą mufiinkę posypujemy szczyptą fruktozy.
- Muffinki pieczemy w temperaturze 175 stopni przez około 30 minut. Po 25 minutach pieczenia możemy sprawdzić patyczkiem czy muffinki się już nie upiekły.
Comments
PERFAKCYJNE ! nic dodać nic ująć 🙂
Imponująco się zapowiada. Mam nadzieję, że równie dobrze smakuje. Z przyjemnością przetestuję Twój przepis 🙂
Muffinki chodzą za mną kilka dni! Właśnie takie zrobię:) wyglądają cudnie!
Super przepis. Weekend się wybieram na wieś kupię świeże truskawki i przetestuję przepis.
Bardzo dziękuje za przepis, jakiś czas szukałam właśnie takiego i ciężko było mi znaleść, jeszcze raz dziękuje 🙂 mam nadzieję żemi wyjdą 🙂
Muffinki wyglądają przepysznie, to pewnie też za sprawą tego, że po prostu potrafisz wykonywać zdjęcia kulinarne no i oczywiście dlatego, że są one smaczne. Dałaś mi kolejny powód do wypróbowania tego typu “ciasteczek” u siebie 😉
Muffinki mniam mniam 🙂 pyszota pobawię się z przygotowaniem w weekend
Rewelacyjny przepis na muffikni… Ale ze mnie jest smakosz… Uwielbiam dosłownie wszystko 🙂