Uszka wigilijne z grzybami

Barszcz z uszkami to w naszym domu podstawa wigilii. W zasadzie barszcz podjadam przez całe święta i nie mam go dość, nigdy!:) A od ulepienia uszek liczę już tylko dni do wigilii 🙂

uszka-wigilijne-7

Składniki:

  • 1 kg mąki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • ok 2,5 szklanki wody ( do wyrobienia ciasta)
  • ok 1 kg świeżych   grzybów leśnych ( moja siostra przygotowała z nich jesienią półprodukt do uszek wigilijnych – grzyby smażymy na maśle przyprawiamy , mielimy i wekujemy) możemy też użyć ok  500-600 dag grzybów suszonych
  • 500 g pieczarek
  • 4 cebule
  • ok 6 łyżek bułki tartej
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz, oliwa z oliwek

uszka-wigilijne-8uszka-wigilijne-9

Przygotowanie:

  1. Zaczynamy od przygotowania farszu, w tym roku do uszek użyłyśmy półproduktu , który przygotowała moja siostra jesienią. Grzyby pokroiła usmażyła na maśle, przyprawiła, następnie zmieliła i zawekowała. Powiem szczerze , ze to bardzo wygodne i warto przygotować taka grzybową pastę w trakcie sezonu grzybowego. Jeśli chcemy użyć do uszek grzybów suszonych , zalewamy je wrzątkiem , moczymy przynajmniej pół godzinki, następnie mielimy. Pieczarki kroimy , podsmażamy na maśle, przyprawiamy sola i pieprzem i po przestygnięciu  także mielimy. Dodajemy do grzybów leśnych.
  2. Cebulę kroimy bardzo drobno i rumienimy na oliwie, pod koniec smażenia dodajemy łyżkę masła.  Pieczarki, cebule, bułkę tartą dodajemy do grzybów, farsz solimy i pieprzymy, kosztujemy.
  3. Aby przygotować ciasto, make wysypujemy na blat lub stolnicę, wlewamy na nią oliwę z oliwek, oraz stopniowo dolewając gorącą wodę zagniatamy ciasto. Ja zużyłam do niego około 2,5 szklanki wody, może jednak zejść jej nieco mniej lub więcej, więc dolewamy wodę stopniowo.
  4. Ciasto rozwałkowujemy, wykrawamy z niego koła, na środku każdego umieszczamy troszkę farszu i sklejamy.
  5. Uszka wrzucamy na wrzącą, osolona wodę z dodatkiem oliwy, gdy wypłyną gotujemy około 2 minut. Podajemy z wigilijnym barszczem:)

uszka-wigilijne-10uszka-wigilijne-11uszka-wigilijne-12

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.