Wafle kokosowe z mlekiem w proszku

Wychowałam się w latach 90 tych, jestem dzieckiem dobrego, prostego i taniego jedzenia. Wafle to moje ulubione słodkości z dzieciństwa, raczej jedliśmy te najprostsze kakaowe, ale były najlepsze na świecie. Dziś zapraszam na połączenie smaków z dzieciństwa z moim ulubionym rafaello.

Składniki:

  • 200 g masła
  • 0,5 szklanki mleka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 szklanki mleka w proszku
  • 150 g wiórków kokosowych
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 opakowanie wafli

Przygotowanie:

  1. Masło, mleko i cukier roztapiamy w garnku, na małym ogniu. Dodajemy to nich także cukier z prawdziwą wanilią, jeśli takiego nie mamy możemy dodać cukier wanilinowy.
  2. Gdy składniki połączą się, ściągamy masę z palnika i stopniowo dodajemy mleko w proszku cały czas mieszając. Mieszamy długo i dokładnie do momentu aż pozbędziemy się wszystkich grudek.
  3. Gdy masa będzie gładka dodajemy do niej wiórki kokosowe, mieszamy.
  4. Wafle smarujemy masą zanim przestygnie. Następnie przykrywamy je papierem i dociążamy stertą książek, zostawiamy tak do wystygnięcia. Ja zostawiam je w ten sposób na 2 godziny.

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.