Wychowałam się w latach 90 tych, jestem dzieckiem dobrego, prostego i taniego jedzenia. Wafle to moje ulubione słodkości z dzieciństwa, raczej jedliśmy te najprostsze kakaowe, ale były najlepsze na świecie. Dziś zapraszam na połączenie smaków z dzieciństwa z moim ulubionym rafaello.
Składniki:
- 200 g masła
- 0,5 szklanki mleka
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 szklanki mleka w proszku
- 150 g wiórków kokosowych
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
- 1 opakowanie wafli
Przygotowanie:
- Masło, mleko i cukier roztapiamy w garnku, na małym ogniu. Dodajemy to nich także cukier z prawdziwą wanilią, jeśli takiego nie mamy możemy dodać cukier wanilinowy.
- Gdy składniki połączą się, ściągamy masę z palnika i stopniowo dodajemy mleko w proszku cały czas mieszając. Mieszamy długo i dokładnie do momentu aż pozbędziemy się wszystkich grudek.
- Gdy masa będzie gładka dodajemy do niej wiórki kokosowe, mieszamy.
- Wafle smarujemy masą zanim przestygnie. Następnie przykrywamy je papierem i dociążamy stertą książek, zostawiamy tak do wystygnięcia. Ja zostawiam je w ten sposób na 2 godziny.
Comments
Znakomite, ja znam z kakao, ale z chęcią wypróbuje Twój przepis, apetyczne !