Wafle waniliowe z dodatkiem mleka w proszku

Ciężko się do tego przyznać w przeddzień Tłustego Czwartku ale nie przepadam za pączkami. Dlatego gdy przygodzi święto łasucha raczę się innymi słodkościami. Często jest to ciasto, pishinger lub po prostu kupione w sklepie michałki. W tym roku zapraszam na wafelki waniliowe z dodatkiem mleka w proszku. Zrobiłam je na ksylitolu, by mógł skorzystać z nich mój mąż, można je także zrobić na cukrze.

Składniki:

  • 1 opakowanie suchych wafli
  • 1 kostka masła
  • 200 g ksylitolu
  • 1,5 szklanki mleka w proszku
  • 3 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilia

Przygotowanie:

  1. Masło i ksylitol wkładamy do garnuszka i topimy na małym ogniu cały czas mieszając.
  2. Gdy masło z ksylitolem się połączą skręcamy ogień na możliwie najmniejszy i stopniowo dodajemy mleko w proszku cały czas mieszając. Na samo koniec dodajemy cukier z prawdziwą wanilią.
  3. Ciepłą masą przekładamy wafle. Przyciskamy np. ciężkimi książkami i zostawiamy na noc. Na następny dzień kroimy i zjadamy. Jeśli bardzo mamy  ochotę na nasze wafelki nie musimy czekać cała noc, jednak najlepsze są na następny dzien.



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.