Wafle z masą domowej roboty czyli pischinger to jeden ze smaków mojego dzieciństwa. Gdy mama go robiła wszyscy czujnie śledzili jej wszystkie kroki by nie ominąć momentu w którym wafel będzie już gotowy. Wafel znikał w kilka minut, a domownicy z niecierpliwością czekali na kolejną okazje by zjeść to bardzo proste cudo!
Składniki:
- 1 opakowanie wafli
- 1 kostka masła
- 3/4 szklanki fruktozy lub 1 szklanka cukru
- 2/3 szklanki mleka
- 5 łyżek kakao
- 1 1/3 szklanki mleka w proszku
Przygotowanie:
- Rozpuszczamy w garnuszku na małym ogniu masło, dodajemy do niego 3/4 szklanki fruktozy( lub cukier), 2/3 szklanki mleka, oraz 5 łyżek kakao, wszystko dokładnie mieszamy. Szczególnie dokładnie mieszamy gdy dodajemy kakao, by nie powstały grudki. Gdy wszystkie składniki połączą się garnuszek ściągamy z gazu.
- Do masy dodajemy bardzo powoli, ciągle mieszając mleko w proszku, dokładnie mieszamy i pozostawiamy do przestygnięcia.
- Gdy masa przestygnie przekładamy nią wafle, dokładnie smarując masą każdy wafel. Na gotowym waflu z masą układamy deskę a na niej ciężkie książki i pozostawiamy na przynajmniej godzinę. 🙂
Comments
nie ma nic lepszego jak domowe wafelki :))))
Pozdrawiam,
Olinka – Smakowy Raj
wspomnienie dzieciństwa 🙂 Dzięki za zdjęcie!
Prosty przepis i efektowny deser 🙂 Moja mama bardzo lubi takie wafle, więc zapewne wypróbuje recepturę. Ciekawa jestem, gdzie można kupić taka małą, białą paterkę? Pozdrawiam
Jak robiłam z mlekiem w proszku granulowanym, to było ok, ale wczoraj dodałam zwykłe mleko w proszku i niestety powstała breja, masło się oddzieliło i musiałam wszystko wyrzucić. Dlaczego? Co źle zrobiłam? Czy powinnam była to mleko w proszku rozpuścić najpierw?
Author
Mleko w proszku trzeba dodawać powoli i dokładnie mieszać, ciężko powiedzieć dlaczego masło się wytrąciło, może zbyt niska lub zbyt wysoka temperatura?
Wyglądają lepiej niż na pułkach sklepowych, też jadłem je w dzieciństwie. Przy z byt wysokiej temperaturze robi się taka ciapka.