Latem uwielbiam sałatki a zimą kocham takie warzywne kremy. Pyszne, proste i wygodne w przygotowaniu, polecam nie tylko zupo i warzywo maniakom:)
Składniki:
- 1 większy por ( ok 300 g)
- 3 duże ziemniaki
- 1 duża cebula
- 1 duża marchew
- 1 duża pietruszka
- kawałek selera
- ok 200 g mrożonego szpinaku
- 2 łodygi selera naciowego
- sól, czubrica, pieprz ziołowy
- olej
Przygotowanie:
- Wszystkie warzywa myjemy a szpinak rozmrażamy.
- Ziemniaki, marchew, pietruszkę, cebulę i seler obieramy i kroimy w kostkę. Ziemniaki, marchew, pietruszkę, seler i szpinak wrzucamy do osolonej wody ( ok 1 1/2 litra) i gotujemy mniej więcej 30 minut.
- Por oraz cebule podsmażamy na patelni, dodajemy wodę i chwilę dusimy. Przekładamy cebulę z porem do zupy jakieś 10 minut przed kocem gotowania warzyw.
- Na patelni podsmażamy także seler naciowy i wrzucamy go do zupy, chwilkę gotujemy.
- Zupę ściągamy z kuchenki, doprawiamy sola , czubricą i pieprzem ziołowym. Gdy zupa nieco przestygnie rozdrabniamy ja blenderem. Podajemy z łodygami selera lub z grzankami.