Uwielbiam zupy, to taka nonszalancka potrawa, może ją przygotować każdy i nawet jeśli nie potrafi kompletnie gotować po prostu mu wyjdzie. Oczywiście są też takie mocno skomplikowane gotowane godzinami jak na przykład Ramen. Ale te najprostsze są moim zdaniem najlepsze, tym razem wersja wege grochówki.
Składniki:
- 400 g łuskanego grochu
- 3 duże marchewki
- 1 cebula
- 1 pietruszka
- 100 g pomidorów z puszki
- 300 g młodego szpinaku
- pikantna papryka, słodka papryka, zioła prowansalskie, majeranek, tymianek, sól
Przygotowanie:
- Groch gotujemy z dodatkiem cebuli , 1 marchewki i pietruszki przez 30-40 minut. Gdy zacznie mięknąć dodajemy do niego startą na grubych okach marchew ( 2 pozostałe marchewki). Wszystko gotujemy o miękkości. Gdy warzywa i groch będą miękkie dodajemy pomidory z puszki. i szpinak.
- Zupę doprawiamy, ja lubię dodać do grochówki sporo słodkiej i pikantnej papryki, a także majeranku i tymianku. Dodajemy także zioła prowansalskie i sól do smaku.