Należę do tych którzy postawieni przed pomidorową i ogórkową wybiorą zupę pomidorową. Lubię także poeksperymentować z tą zupą, daje ona nieskończenie wiele możliwości i pewnie dlatego tak bardzo mi się podoba:). Dzisiaj prosta i wegetariańska wersja tej zupy z dodatkiem papryki oraz fasoli. Dzisiaj gotowałam jej szybką wersję, a więc dodałam białej fasoli z puszki, jednak gdy mamy więcej czasu sami ją ugotujmy!
Składniki:
- 1 puszka pomidorów bez skórki
- 1 puszka białej fasoli
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1/2 papryki czerwonej
- 1 mała cebula
- kilka listków bazylii
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Cebulę obieramy kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie z oliwek, do cebuli po kilku minutach dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, całość dusimy kolejnych kilka minut, pilnując by składniki się nie przyrumieniły, można dodać do nich w trakcie duszenia trochę wody.
- Po kilku minutach gdy cebula i papryka zmiękną dodajemy pomidory z puszki, całość soli i gotujemy około 5 minut. Zawartość patelni przelewamy do garnka, dodajemy mniej więcej 1 szklankę wody, oraz 3/4 puszki fasoli i gotujemy, od zagotowania około 5 minut.
- Zupę ściągamy z kuchenki doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy kilka listków bazylii i rozdrabniamy blenderem. Podajemy ją z białą fasolką.
Comments
Ależ zgłodniałem patrząc na te zdjęcia 😀
wygląda bardzo apetycznie 🙂
rzadko jem pomidorową, nie jest to zupa którą bardzo polubiłam, ale w takiej wersji z fasolą chętnie bym spróbowałą 🙂