Wegetariańska zupa krem z pomidorów i fasoli

Należę do tych którzy postawieni przed pomidorową i ogórkową wybiorą zupę pomidorową. Lubię także poeksperymentować z tą zupą, daje ona nieskończenie wiele możliwości i pewnie dlatego tak bardzo mi się podoba:). Dzisiaj prosta i wegetariańska wersja tej zupy z dodatkiem papryki oraz fasoli. Dzisiaj gotowałam jej szybką wersję, a więc dodałam białej fasoli z puszki, jednak gdy mamy więcej czasu sami ją ugotujmy!

zupa-krem-z-pomidorow-i-fasoli-5

Składniki:

  • 1 puszka pomidorów bez skórki
  • 1 puszka białej fasoli
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1 mała cebula
  • kilka listków bazylii
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

zupa-krem-z-pomidorow-i-fasoli-1

Przygotowanie:

  1. Cebulę obieramy kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie z oliwek, do cebuli po kilku minutach dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, całość dusimy kolejnych kilka minut, pilnując by składniki się nie przyrumieniły, można dodać do nich w trakcie duszenia trochę wody.
  2. Po kilku minutach gdy cebula i papryka zmiękną dodajemy pomidory z puszki, całość soli i gotujemy około 5 minut. Zawartość patelni przelewamy do garnka, dodajemy mniej więcej 1 szklankę wody, oraz 3/4 puszki fasoli i gotujemy, od zagotowania około 5 minut.
  3. Zupę ściągamy z kuchenki doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy kilka listków bazylii i rozdrabniamy blenderem. Podajemy ją  z białą fasolką.

zupa-krem-z-pomidorow-i-fasoli-3

Comments

  1. Kasia

    wygląda bardzo apetycznie 🙂
    rzadko jem pomidorową, nie jest to zupa którą bardzo polubiłam, ale w takiej wersji z fasolą chętnie bym spróbowałą 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.