Ta zupka powstała przez przypadek, miałam ogromną ochotę na dużą dawkę warzyw. Do garnka wrzuciłam warzywa, które miałam pod ręką i wyszło całkiem ciekawie 🙂
Składniki:
- 4 średnie ziemniaczki
- 1 średniej wielkości por
- 2 marchewki
- i pietruszka
- mały kawałek selera
- 1/2 papryki
- 250 ml przecieru pomidorowego z kartonika, lub tyle samo pomidorów z puszki
- 2 łyżki masła
- przyprawa z papryczką chili, sól, pieprz
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa dokładnie myjemy oraz obieramy ziemniaki, pietruszkę, marchewkę i seler. Do garnka nalewamy około 1 1/4 litra wody, do wody wrzucamy obrane i pokrojone warzywa, solimy i gotujemy.
Paprykę kroimy w kostkę, pora w krążki i wrzucamy je na patelnię dodajemy masło. Warzywa dusimy, jeśli potrzeba podlewamy wodą. Warzywa w garnku gotujemy do miękkości pod koniec gotowania dodajemy uduszony na maśle por z papryką. Na koniec dodajemy przecier pomidorowy z kartony lub pomidory z puszki.
Gdy warzywa będą miękkie zupę ściągamy z gazu, pozwalamy jej chwile przestygnąć, z garnka odlewamy około pół kubka wody. Robimy to by po zmiksowaniu warzyw zupa nie była zbyt rzadka. Zupę miksujemy, jeśli potrzeba dodajemy wcześniej odlany z zupy wywar. Na sam koniec zupę dosalamy, pieprzymy i dodajemy pikantnej przyprawy z dodatkiem papryczek chili. Zupę możemy podać z grzankami.