Wielowarzywna zupa krem

Ta zupka powstała przez przypadek, miałam ogromną ochotę na dużą dawkę warzyw. Do garnka wrzuciłam warzywa, które miałam pod ręką i wyszło całkiem ciekawie 🙂

zupa-krem-z-warzyw-3

 

Składniki:

  • 4 średnie ziemniaczki
  • 1 średniej wielkości por
  • 2 marchewki
  • i pietruszka
  • mały kawałek selera
  • 1/2 papryki
  • 250 ml przecieru pomidorowego z kartonika, lub tyle samo pomidorów z puszki
  • 2 łyżki masła
  • przyprawa z papryczką chili, sól, pieprz

zupa-krem-z-warzyw-1

Przygotowanie:

Wszystkie warzywa dokładnie myjemy oraz obieramy ziemniaki, pietruszkę, marchewkę i seler. Do garnka nalewamy około 1 1/4 litra wody, do wody wrzucamy  obrane  i pokrojone warzywa, solimy i gotujemy.

Paprykę kroimy w kostkę, pora w krążki i wrzucamy je na patelnię dodajemy masło. Warzywa dusimy, jeśli potrzeba podlewamy wodą. Warzywa w garnku  gotujemy do miękkości pod koniec gotowania dodajemy uduszony na maśle por z papryką.  Na koniec dodajemy przecier pomidorowy z kartony lub pomidory z puszki.

Gdy warzywa będą miękkie zupę ściągamy z gazu, pozwalamy jej chwile przestygnąć, z garnka odlewamy około pół kubka  wody. Robimy to by po zmiksowaniu warzyw zupa nie była zbyt rzadka.  Zupę miksujemy, jeśli potrzeba dodajemy wcześniej odlany z zupy wywar. Na sam koniec zupę dosalamy, pieprzymy i dodajemy pikantnej przyprawy z dodatkiem papryczek chili. Zupę możemy podać z grzankami.

zupa-krem-z-warzyw-6

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.