Dziś przedstawiam kolejny z przepisów zgłębiających zdrowe sportowe żywienie. Dziś pyszne wołowe pulpeciki czyli przepis Na siłę opracowany z ekspertami z kulturysta.com. Takie przepisy potwierdzają , że warto jeść zdrowo, dobrze a przede wszystkim świadomie.
Składniki:
- 500 g chudej mielonej wołowiny ( mielimy ja samodzielnie lub prosimy w sklepie o zmielenie wybranego kawałka mięsa)
- 150 g koncentratu pomidorowego
- 1 papryka ( ja użyłam 1/2 czerwonej i 1/2 żółtej)
- 1 cebula
- 2 jajka
- 100 g zmielonych płatków owsianych
- 2 ząbki czosnku
- zioła prowansalskie, bazylia, pieprz
Przygotowanie:
- Wołowinę, jajka, zmielone płatki owsiane, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz zioła i przyprawy mieszamy. Z przyprawionej wołowiny formujemy pulpeciki. Układamy je w żaroodpornym naczyniu i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 25 minut.
- W tym czasie przygotowujemy sos, paprykę i cebule kroimy w dość drobna kostkę i podsmażamy je chwilkę. Do warzyw dodajemy 150 g koncentratu i 1/2 szklanki wody, wszystko dusimy 5-10 minut.
- Upieczone pulpety przekładamy do garnka z sosem i dusimy pod przykryciem 10 minut.
- Danie dekorujemy bazylia podajemy z kaszą makaronem lub ryżem.
1405 kalorii
96 g węglowodanów
139 g białek
62 g tłuszczów
Comments
Pysznie wyglądają 🙂
Że też nie wpadłem na to aby do pulpecików dodawać zmielone płatki owsiane. Doskonale zastąpią bułkę i są przy tym zdrowsze. Muszę dodać, że pulpeciki wyglądają zniewalająco, mniam, mniam 🙂
To będzie mój dzisiejszy obiad:) Zobaczymy czy wyjdzie mi tak samo jak Tobie:)
Narobiłaś mi smaka 🙂 Świetnie to wygląda i założę się, że jeszcze lepiej smakuje. Ostatnio mam popyt na wołowinę więc chętnie przepis wypróbuję.
Do pulpetów mam urazę od dzieciństwa (podawali mi je w szkole i były obrzydliwe), ale na takie chyba się skuszę!
Zrób według tego przepisu są pyszne. 😉 od razu uraz zniknie…
pychota, ja zamiast płatków owsianych dodaje płatki gryczane – niestety mam celiakie i w związku z tym jestem na diecie bezglutenowej
coś czuję, że znam już przepis na jutrzejszy obiad! ;)))))))))))))
i jeszcze dziś pójdę na zakupy, by składniki już na mnie czekały!
Nie przepadam za wołowiną, ale…to danie przyciąga samym wyglądem. Przemogę się zatem i spróbuję w najbliższym czasie;)
Ciekawy pomysł z tymi płatkami owsianymi. Dało mi to trochę inspiracji i co jakiś czas przetestuje różne rozwiązania poza znanym mi ryżem i bułką tartą.
Pozdrawiam
Świetny przepis jak większość na tym blogu. Wyjątkową uwagę przykuwają zdjęcia, które zostały wykonane w sposób bardzo profesjonalny i tym samym zachęcający do wypróbowania przepisu. Pozdrawiam, Kamil.
A ten przepis mi nie smakuje. Jakoś pulpeciki w samym sosie pomidorowym do mnie bardziej przemawiają tak jakoś wspomnienia dzieciństwa :]
super przepis
ale mam ochotę!