Zapraszam na chińską inspirację, do tego dania najlepiej użyć bardzo cienko pokrojonej polędwicy wołowej i świeżych niemrożonych warzyw.Polecam:)
Składniki:
- ok 300 g chudego mięsa wołowego
- 200 g makaronu Chow Mein
- 1 cebula
- 1/2 papryki czerwonej
- 2 mniejsze marchewki
- kawałek pora długości około 10 cm
- 120 g pędów bambusa z puszki
- 3 grzyby shitake
- 2 pikantne papryczki chili
- 3 ząbki czosnku
- łyżka imbiru pokrojonego w paski
- 4 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka sosu rybnego
- 2 garści szczypiorku
Przygotowanie:
Wołowinę kroimy w cienkie paski. Robimy marynatę Mieszamy sos sojowy, sos rybny, przeciśnięty przez praskę czosnek (2 ząbki), pokrojone pikantne papryczki chili, pokrojony imbir, to marynaty możemy dodać także cukier, ja ominęłam cukier. Wołowinę macerujemy w marynacie przynajmniej 30 minut. Po tym czasie wrzucamy wołowinę na gorącą patelnię i smażymy około 5 minut.
W czasie gdy wołowina się macerowała, pokroiłam warzywa: cebulę, paprykę, marchew i por. Warzywa wrzucamy na patelnię i smażymy około 3 minut Dodajemy do warzyw łyżkę sosu sojowego i ząbek czosnku oraz makaron Chow Mein , który wcześniej przygotowałam wg opisu na opakowaniu (zalałam wrzątkiem . Do warzyw z makaronem dodajemy namoczone i pokrojone grzyby shitake , pędy bambusa i usmażoną wołowinę. Danie podajemy ze szczypiorkiem.
Comments
ale kolorowo!Bardzo ładne logo, pozdrawiamy i dziękujemy za dodawanie zdjęć! 🙂
bardzo fajny przepis!