Dzisiaj zapiekanka specjalnie dla mojego męża, jeszcze nie recenzował, więc nic nie mogę napisać 🙂 No może poza tym , że mnie smakowała, bardzo sycąca, idealna na dzisiejszy deszczowy dzień.
Składniki:
- 300 g makaronu
- 200 g wędzonego boczki
- 300 ml śmietany 12%
- 1 kulka sera mozzarella
- 75 g sera z niebieską pleśnią
- 2 łyżki masła
- 2 garście cebulki dymki
- 1 mała pikantn papryczka
- sól, pieprz, oliwa z oliwek
Przygotowanie:
- Makaron gotujemy według wskazań na opakowaniu z dodatkiem soli i oliwy z oliwek. Po ugotowaniu odcedzamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
- Boczek kroimy w słupki i smażymy n patelni do zarumienienia, w trakcie smażenia możemy dodać do niego troszkę pikantnej papryczki. Gdy będzie rumiany ściągamy go z kuchenki i przekładamy do makaronu razem z tłuszczem który się z niego wytopił.
- W małym garnku topimy 2 łyżki masła, dodajemy śmietanę i pokrojony w kostkę ser mozzarella oraz ser z niebieska pleśnią. Podgrzewamy tak długo aż oba sery się roztopią. Sos serowy solimy i pieprzymy, zalewamy nim makaron z boczkiem.
- Całość zapiekamy 15 minut w temperaturze 180 stopni, podajemy z pikantną papryczką i cebulką dymką.
Comments
Dodałam do tego jeszcze smażone pieczarki. Czekamy na efekt bo już jest w piekarniku 🙂