Cykoria to bogate źródło witamin i pozytywnych właściwości leczniczych. Pomaga w trawieniu, przemianie tłuszczów i wchłanianiu składników odżywczych. Stymuluje wątrobę do produkcji żółci, oraz żołądek to produkowania soków żołądkowych. W liściach cykorii znajduje się także duża ilość błonnika który ogranicza wchłanianie tłuszczu z przewodu pokarmowego, więc cykoria wskazana jest dla wszystkich którzy pragną schudnąć. Bardzo lubię ja w tej postaci. Polecam.
Składniki:
- 3 kolby cykorii
- 5 plasterków gotowanej szynki
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 600 ml mleka
- sól, pieprz
Przygotowanie:
W małym garnuszku rozpuszczamy masło, nie może się przypalić. Gdy tylko się rozpuści dodajemy mąkę, dokładnie mieszamy. Gdy składniki się połączą dolewamy mleka, ściągamy z gazu, bardzo dokładnie mieszamy. Ponownie umieszczamy na gazie i podgrzewamy aż sos zgęstnieje. Jeśli w międzyczasie powstaną nam grudki, należy je rozmieszać. Sos solimy i pieprzymy do smaku, można dodać do niego ziół, np. bazylii.
Cykorie myjemy i rozkrawamy na połówki. Wycinamy głąby. Połówki układamy w żaroodpornym naczyniu, posypujemy pokrojoną szyneczką i polewamy sosem beszamelowym. Zapiekamy około 40 min, aż cykoria zmięknie.
Comments
w końcu postać cykorii, którą da się zjeść 😀