zapiekanka z cykorii z sosem beszamelowym

Cykoria to bogate źródło witamin i pozytywnych właściwości leczniczych. Pomaga w trawieniu, przemianie tłuszczów i wchłanianiu składników odżywczych. Stymuluje wątrobę do produkcji żółci, oraz żołądek to produkowania soków żołądkowych. W liściach cykorii znajduje się także duża ilość błonnika który ogranicza wchłanianie tłuszczu z przewodu pokarmowego, więc cykoria wskazana jest dla wszystkich którzy pragną schudnąć. Bardzo lubię ja w tej postaci. Polecam.

Składniki:

  • 3 kolby cykorii
  • 5 plasterków gotowanej szynki
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 600 ml mleka
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

W małym garnuszku rozpuszczamy masło, nie może się przypalić. Gdy tylko się rozpuści dodajemy mąkę, dokładnie mieszamy. Gdy składniki się połączą dolewamy mleka, ściągamy z gazu, bardzo dokładnie mieszamy. Ponownie umieszczamy na gazie i podgrzewamy aż sos zgęstnieje. Jeśli w międzyczasie powstaną nam grudki, należy je rozmieszać. Sos solimy i pieprzymy do smaku, można dodać do niego ziół, np. bazylii.

Cykorie myjemy i rozkrawamy na połówki. Wycinamy głąby. Połówki układamy w żaroodpornym naczyniu, posypujemy pokrojoną szyneczką i polewamy sosem beszamelowym. Zapiekamy około 40 min, aż cykoria zmięknie.

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.