Zapiekanka z kurczakiem, szpinakiem i gorgonzolą.

Uwielbiam szpinak, wiec każde przedsięwzięcie które się z nim wiąże rozpoczynam z entuzjazmem dziecka. Wyszło pyszne, być może to ten entuzjazm.

Składniki:

  • ok. 250 g makaronu ( np. świderki)
  • ok. 450 g mrożonego szpinaku ( 1 opakowanie)
  • ok 400 g piersi z kurczaka
  • 100 g gorgonzoli
  • ok. 100 sera żółtego ( np. Gouda)
  • 300 ml jogurtu greckiego
  • 2 ząbki czosnku
  • pikantna papryka w proszku
  • sól, pieprz, oliwa z oliwek

 

Przygotowanie:

 

Kurczaka myjemy i kroimy w drobną kostkę, przyprawiamy go: solą, pieprze, 1 ząbkiem czosnku i pikantną papryką w proszku. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy kurczaka ok. 10 minut.

Szpinak rozmrażamy doprawiamy solą i 1 ząbkiem czosnku oraz wkrajemy do niego gorgonzolę i dokładnie mieszamy. Do szpinaku dodajemy kurczaka i ugotowany makaron świderki, wszystko dokładnie mieszamy.  Tak przygotowany makaron rozkładamy do 1 dużego naczynia żaroodpornego lub kilku żaroodpornych miseczek.

Jogurt naturalny, najlepiej grecki solimy i pieprzymy. Sosem polewamy zapiekanki i wstawiamy je na około 15- 20 minut do piekarnika nagrzanego do około 200 stopni. Mniej więcej w połowie czasu pieczenia dodajemy starty żółty ser.

Do jogurtu można dodać czosnek i polać zapiekanki sosem czosnkowym. Smacznego:)

 

Comments

  1. Grzegorz

    Ciekawy przepis:) Tylko nie wiem czy powinienem go czytać i oglądać przed obiadem gdy głód daje o sobie znać a jedzenia w pobliżu nie ma;) Plus jest taki, że z takim przepisem sobie odbije to później

  2. ewelina

    przepis wypróbowany! pycha! ja dodałam do magicznej mikstury pestki dyni i trochę śmietany, żeby było mniej suche (dosłownie 100ml). Godne polecenia!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.