Uwielbiam szpinak, wiec każde przedsięwzięcie które się z nim wiąże rozpoczynam z entuzjazmem dziecka. Wyszło pyszne, być może to ten entuzjazm.
Składniki:
- ok. 250 g makaronu ( np. świderki)
- ok. 450 g mrożonego szpinaku ( 1 opakowanie)
- ok 400 g piersi z kurczaka
- 100 g gorgonzoli
- ok. 100 sera żółtego ( np. Gouda)
- 300 ml jogurtu greckiego
- 2 ząbki czosnku
- pikantna papryka w proszku
- sól, pieprz, oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Kurczaka myjemy i kroimy w drobną kostkę, przyprawiamy go: solą, pieprze, 1 ząbkiem czosnku i pikantną papryką w proszku. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy kurczaka ok. 10 minut.
Szpinak rozmrażamy doprawiamy solą i 1 ząbkiem czosnku oraz wkrajemy do niego gorgonzolę i dokładnie mieszamy. Do szpinaku dodajemy kurczaka i ugotowany makaron świderki, wszystko dokładnie mieszamy. Tak przygotowany makaron rozkładamy do 1 dużego naczynia żaroodpornego lub kilku żaroodpornych miseczek.
Jogurt naturalny, najlepiej grecki solimy i pieprzymy. Sosem polewamy zapiekanki i wstawiamy je na około 15- 20 minut do piekarnika nagrzanego do około 200 stopni. Mniej więcej w połowie czasu pieczenia dodajemy starty żółty ser.
Do jogurtu można dodać czosnek i polać zapiekanki sosem czosnkowym. Smacznego:)
Comments
wszystko co ma szpinak jest rewelacyjne 🙂
Ciekawy przepis:) Tylko nie wiem czy powinienem go czytać i oglądać przed obiadem gdy głód daje o sobie znać a jedzenia w pobliżu nie ma;) Plus jest taki, że z takim przepisem sobie odbije to później
przepis wypróbowany! pycha! ja dodałam do magicznej mikstury pestki dyni i trochę śmietany, żeby było mniej suche (dosłownie 100ml). Godne polecenia!