W okresie zimowym wolę używać suszonych pomidorów, bo świeże często nie przypominają żadnego nadającego się do jedzenia warzywa.Taki prosty dodatek jak suszone pomidory nadały tej potrawie ciekawego smaku. Polecam, ja sama dodaję ją do moich ulubionych!
Składniki:
- 2 puszki tuńczyka w oleju lub sosie własnym
- 250 g makaronu ( ja użyłam tulipany)
- 1/2 słoika suszonych pomidorów ( około 8 połówek)
- 2 kulki sera mozzarella
- 250 ml śmietany 12%
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz, tymianek
Przygotowanie:
- Makaron gotujemy według wskazań na opakowaniu tak by był al dente. Ja swój gotowałam 6 minut, ale to wyjątkowo krótko, zwykle należy gotować go około 10-11 minut. Po ugotowaniu odcedzamy i przekładamy go do żaroodpornego naczynia wysmarowanego oliwą z oliwek.
- Do makaronu dodajemy 2 puszki tuńczyka, pokrojone w paski suszone pomidory i pokrojoną w kostkę 1 mozzarellę. Wszystko delikatnie mieszamy.
- Śmietanę solimy, dodajemy pieprzu i tymianku, (opcjonalnie do sosu możemy dodać ząbek czosnku, ja jednak go pominęłam).
- Zapiekankę polewamy przyprawioną śmietaną, na wierzchu układamy 1 pokrojona w plasterki mozzarellę , oraz trochę suszonych pomidorów.
- Zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez 20 minut.